Kouzlo čaje. Jeden pomáhá i na hubnutí

Pára, která se line z šálku, vám dodá pocit útulna a radosti, ovšem jen v případě, že umíte dobrý čaj ocenit. Leckomu ho v dětství znechutila školní jídelna, kde se „čaj“ říkalo přeslazené tmavé vodě. Anebo maminka, která vás ráno nutila vypít celý obsah otřískaného hrnku, zatímco jste bojovali s touhou zalézt zpět do peřin. Každopádně, i pokud nemáte čaj ve škatulce „příjemno“, dejte mu ještě šanci.
Čaj totiž spojuje samé dobré věci. Je mnohem zdravější než většina nápojů, kterými se přes den proléváme. I velmi kvalitní vyjde podstatně levněji než cola, džus nebo víno. Ani nemusíte tahat domů do schodů žádné láhve. Navíc nabízí obrovskou škálu chutí, takže když se naučíte orientovat v čajových e-shopech, vaše možnosti objevovat jsou takřka neomezené.
Černý čaj a puerh
Černý čaj známe od dětství, bohužel většinou ve formě sáčků. „Pytlíkový“ čaj je vyráběn z nejméně kvalitní suroviny, a proto míváme pocit, že jeho pití je nuda. Pokud potřebujeme ve fofru přece jen sáhnout po sáčku, bývá dobrou volbou earl grey. Tento černý čaj aromatizovaný bergamotovou silicí je snadno dostupná klasika, a přitom ho pila každé ráno i britská královna Alžběta II. (pokud jste zvědaví: dávala si do něj mléko). Černý čaj s kapkou mléka je celkově dobrý nápad.
Z mnoha skvělých druhů čaje mi ještě dovolte vyzvednout puerh. Je fermentovaný, což mu dává úžasnou zemitou chuť a kromě toho i skvělé zdravotní účinky. Díky fermentaci získává probiotický účinek, který podporuje imunitní systém a upravuje metabolismus. Je to tím pádem oblíbený čaj „na hubnutí“. Asi je vám ale jasné, že pro tento účel musí být pití puerhu doplněno i podstatnějšími změnami. 
Kvetoucí čajKouzlo čaje. Jeden pomáhá i na hubnutí
Je perlou mezi čaji. Nenápadně se tvářící kouličku z bílého či zeleného čaje zalijte vodou horkou přibližně 75 °C a pak se dívejte, jak se krásně rozvíjí. Uvnitř kouličky totiž bývají sušené květy jasmínu, chryzantémy, lilie a dalších jedlých květin. Celou krásu si nejlépe užijete ve skleněné konvici. Květ můžete použít k několika nálevům (mimochodem jako i všechny zelené čaje). A pak si ho ponořený do studené vody v hezké sklenici ještě dlouho užívat jako dekoraci. Různé druhy seženete snadno v prodejnách zdravé výživy, čajovnách či v e-shopech s čajem.
Bylinkový čaj před spaním je mnohem lepší volba než sklenka vína. Tedy pokud si nechceme do budoucna vypěstovat postavu panáčka Michelina.
Cold brew
Stejně jako kafeholici i milovníci čaje objevili kouzlo netradiční přípravy za studena. Dlouhé luhování ve studené vodě nabízí skvělou chuť plnou nových tónů, kterých si ve stejném čaji připraveném tradičně ani nevšimnete. K jeho přípravě je ideální pomůckou french press, tedy skleněná válcovitá nádoba s pístem, kterým po vyluhování stlačíte lístky dolů – dost možná ho používáte pro přípravu kávy.
Matcha
Prášek ze zeleného čaje s výraznou čajovou chutí je už řadu let hitem. Můžete si z něj ráno udělat latte, které vám dodá pořádné povzbuzení do nového dne a pěknou porci antioxidantů. Ale skvělý je také do jídla – speciálně v cukrařině už se zabydlel jako dost oblíbená ingredience. Taková matcha zmrzlina, pokud je správně udělaná s dostatečným množstvím čaje, je opravdová lahůdka.
Kombucha
Kvašený perlivý čaj si dnes milovníci přírodní stravy vyrábějí doma, ale pokud nejste fanoušky takových experimentů, snadno ho koupíte už i v supermarketech, pěkně lahvovaný s cool etiketou. Kombucha je moderní a také velmi zdravá. Spojuje v sobě zdravotní výhody čaje s výhodami fermentace, má tedy i blahodárné probiotické účinky. Určitě stojí za pozornost.

přidejte na:
Šéfredaktor

16. 11. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Já miluju čaje. Suším si různé bylinky a piju je i přes léto. Už jsem vyzkoušela různá sítka na čaje, ale nejvíc mi vyhovuje konvice Simax Look, kterou jsem našla na https://www.recenzopedia.cz/bydleni-a-doplnky/cajniky/konvice-na-caj-simax/ . Má sítko uvnitř konvice a pak z ní čaj naliju rovnou do hrnku a je dost velká, takže můžu uvařit stejný čaj pro celou rodinu a nemusím čaje vařit na několikrát :-) .

Týna Ryglová 20. 03. 2024, 09:04