Kaki - exotická kráska plná zdraví


Znáte kaki? Tato exotická pochoutka se u nás objevuje pouze dva měsíce v roce. Zhruba od poloviny října do poloviny prosince. V této době je i cenově dostupná a tak by byla škoda ji neochutnat. 

Co je kaki a odkud pochází? 

Vypadá jako oranžové rajče, chutná jako kombinace broskve, meruňky a melounu s vůní vanilky. Neobsahuje semínka ani pecku. Pochází z jihovýchodní Asie, ale dnes je rozšířeno v subtropech téměř po celém světě. Je to plod ovocného stromu tomelu japonského. Říká se mu také “ovoce boha Dia”. 

Co obsahuje a čím nám prospívá? 

Toto ovoce obsahuje velké množství vitamínu A, C, vlákniny, vápníku, železa, fosforu a hořčíku. Posiluje imunitní systém, pomáhá při stresu, únavě nebo nervozitě. Přispívá také k pevnosti kostí a působí příznivě i při problémech se srdcem. Má vysoký obsah vlákniny a doporučuje se také lidem s nemocnými játry nebo ledvinami. Rozhodně by nemělo chybět v jídelníčku těhotných žen nebo malých dětí - reguluje totiž funkci střev. 

Jak toto ovoce konzumovat? 

Musíte si dávat pozor, aby bylo dobře vyzrálé, jinak je natolik trpké, že si moc nepochutnáte. Zralé ovšem obsahuje hodně vitamínu C a chuťově je to pohádka, protože je sladké a lahodné. Pokud si ho donesete ze supermarketu, nechte ho doma dozrát den nebo dva. Barva musí být skutečně sytě oranžová. Až bude na omak měkké, je vhodné k jídlu. Pak ho prostě oloupejte, nakrájejte na plátky a můžete si pochutnávat. Dá se přidávat i do ovocných salátů, dezertů, zmrzlin nebo koláčků. Vyrábí se z něho i marmelády, šťávy nebo sirupy. 

Jak se pozná kvalitní kaki? 

Při nákupu by plod měl být tvrdý na omak a jeho barva oranžová. Navíc na slupce musí být nálepka s názvem “Persimon Bouquet”, která je zárukou kvality i toho, že ovoce prošlo několikanásobnou kontrolou, než bylo zabaleno a v chladicích boxech dopraveno ke koncovým zákazníkům.
přidejte na:
Jana Smidži

13. 11. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář