Jak zpracovat cuketu? Máme pro vás 5 tipů na báječné recepty!

Cuketa patří mezi jednu ze základních plodin, kterou lidé pěstují na svých zahradách. Díky své nevýrazné chuti si s ní ale málokdo ví rady. My jsme pro vás naštěstí našli hned několik variant, jak cuketu připravit a udělat z ní báječné a chutné jídlo!

MALÁ CUKETAJak zpracovat cuketu? Máme pro vás 5 tipů na báječné recepty!

Mladé cukety jsou svou velikostí nejmenší, a tak je můžete bez problémů přidat bez loupání do salátu nebo ji zapéct spolu s masem a další zeleninou v troubě. Mladé cukety navíc skvěle chutnají i v rizotu, na pizze nebo grilu! Své místo si ale najdou i pod masem při dušení či pečení. 

STŘEDNĚ VELKÁ CUKETA

Slyšeli jste někdy o cuketových nudlích? Ne? V tom případě byste je měli rozhodně vyzkoušet. Středně velká cuketa se totiž báječně na tuto alternativní přílohu hodí. Pokud navíc bojujete s pár kily navíc a rádi byste si odlehčili od jinak kalorických těstovin, budou cuketové nudle tím pravým pro vás.

STARŠÍ (VELKÁ) CUKETAJak zpracovat cuketu? Máme pro vás 5 tipů na báječné recepty!

Vyzrálou cuketu je třeba v první řadě oloupat a nechat „vypotit“. Takto připravenou ji můžete použít k upečení cuketových bramboráčků, nákypů, karbanátků, čalamád nebo omáček. Patříte-li mezi fandy zdravého mlsání, můžete vyzkoušet i netradiční cuketový perník, který zde funguje jako náhražka mouky! Vegetariány také potěší, že si přerostlou cuketu můžete osmažit v trojobalu – tady se ale hodí podpořit chuť poctivou dávkou česneku, která dá celému pokrmu opravdový říz. 

DALŠÍ TIPY, JAK ZPRACOVAT CUKETU

Pokud byste měli pečení a vaření nad hlavu, vyzkoušejte cuketovou pomazánku na topinky. Stačí, když na olivovém oleji osmažíte cibulku, přidáte nastrouhanou cuketu a nakrájená rajčata. Vše nechte hezky podusit, rozmixujte a dochuťte solí, pepřem a bylinkami. Kdo chce, může přidat i česnek! Takto připravenou směs můžete zavařit a těšit se z ní i v období mimo sezónu.

přidejte na:
Šéfredaktor

08. 09. 2020

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Je to dobrý nápad a dobře to i chutná 😘

Niky 15. 11. 2021, 01:14