Jak se rychle zbavit nachlazení? Pomůžou levné bylinky

Zbavit se rýmy, škrábání v krku, kašle a dalších příznaků nachlazení vám pomůžou bylinky. S jejich užíváním začněte při obtížích co nejdřív.
Léčivé byliny můžete pěstovat na zahradě nebo si je nasbírat v přírodě a doma je nasušit pro použití v podzimních a zimních měsících. Cenný je i přírodní včelí med.
Zdraví ze záhonu
Jednou z léčivek, které zmírňují příznaky nachlazení, je rozmarýn s vysokým obsahem éterických olejů. Díky tomu pomáhá organismu lépe se vypořádat s virózami. Účinný je jak ve formě čaje, tak i jako přísada do koupelové soli. Bylina prospívá v propustné půdě, vystačí si s málem vody a dobře snáší teploty až do minus osmi stupňů. Aby pěkně obrostla, je potřeba koncem března zkrátit všechny loňské výhony.

Šalvěj zklidňuje podrážděné sliznice a zmírňuje škrábání v krku. Poradí si ze začínajícími záněty, a proto je oblíbenou přísadou čajových směsí při nachlazení. Odvar se hodí i ke kloktání, například při chrapotu. Samoléčení šalvějí by ale nemělo trvat delší dobu. Nevhodná je šalvěj také pro malé děti, pro těhotné a kojící ženy a pro epileptiky. Chcete-li šalvěj pěstovat, vězte, že okrasné šalvěje sice vypadají pěkně, ale nejsou tak účinné jako šalvěj lékařská.Jak se rychle zbavit nachlazení? Pomůžou levné bylinky

Tymián zmírňuje dráždění při kašli, pomáhá zbavit dýchací cesty hlenu a působí protizánětlivě. Účinný je tymiánový čaj na pití i éterický olej jako přísada do koupele či k inhalaci. Všechny tyto metody se dají při nachlazení doprovázeném kašlem a rýmou kombinovat. Tymián vám poroste na slunném záhonu velmi rychle. Na jaře a na podzim ho ostříhejte, aby nedřevnatěl. Dobře snáší chladna a můžete ho mít čerstvý prakticky celou zimu, nejvydatnější je ale ten, který sklidíte před rozkvětem, začátkem května.

Také máta pomáhá při zahlenění průdušek a uvolňuje ucpaný nos. Blahodárně působí jak pití mátového čaje, tak i inhalace. Při bolestech hlavy pomůže jemná masáž bolestivých míst zředěným mátovým olejem. Pozor, nesmí přijít do očí. I máta rychle roste a je mrazuvzdorná, nevadí jí polostín ani stín. Při sázení ji doplňte zábranou pro kořeny, jinak vám zaroste celou zahradu. Sklízet se dá od časného jara do mrazů, nejvíc éterických olejů mají lístky krátce předtím, než máta vykvete, což bývá v červnu.
Léčivá květomluva
Také heřmánek působí protizánětlivě a pomáhá při bolestech a škrábání v krku, při kašli a rýmě. Můžete pít čaj z heřmánkových květů, kloktat silný odvar nebo inhalovat páru nad miskou pod ručníkem. K pěstování vyžaduje heřmánek slunné teplé místo, sklízí se v době kvetení od května do konce července. Když ho ostříháte, podpoříte tvorbu nových květů. Blahodárně působí při nachlazení také lipový květ a květ černého bezu. Pomáhají při kašli, zánětu průdušek, rýmě, zahlenění a bolestech v krku. Mají protizánětlivé účinky, podporují pocení a uvolňují hleny. Lipový čaj zmírňuje chrapot i záněty v krku a v nosohltanu. Slizové látky obsažené v lipovém květu vytvoří ochrannou vrstvu na podrážděných sliznicích dýchacích cest a zmírňují dráždění ke kašli. Horký čaj z bezových květů uvolňuje zahlenění, podporuje pocení a snižuje horečku. Pokud máte keř černého bezu na zahradě, neotrhejte všechny květy, část jich nechte dozrát. Bezinky jsou totiž také velice účinným lékem při nachlazení, obsahují hodně vitaminu C a A a působí protivirově a protizánětlivě, připisují se jim i protirakovinné účinky. Zasyrova se konzumovat nedají, způsobují trávicí obtíže, tepelnou úpravou se ale tento vedlejší účinek ztrácí. Můžete si bezinky nasušit a připravovat z nich odvar, účinný je i sirup či zdravotní likér.

přidejte na:
Šéfredaktor

22. 11. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář