Jak přežít vlny veder? Omáčky a led vynechte

Co jíst a vařit v letních vedrech, kdy jsou česká města rozpálená doběla a ani v noci teplota neklesá pod dvacet stupňů? Připravili jsme pro vás hned několik užitečných tipů!
Jak přežít tropy? Když budete s dobrou knížkou a zásobou osvěžujících koktejlů odpočívat na lehátku u moře, jde všechno vlastně samo, ale dovolená je krátká. Většinu léta chodíme do práce a musíme fungovat i ve chvíli, kdy rtuť na teploměru atakuje pětatřicítky nebo, nedej bože, čtyřicítky. 
Steak nechte na podzimJak přežít vlny veder? Omáčky a led vynechte
Základem pro přežití letních veder je změna. Prostě už nemůžeme chodit dál do kantýny a jíst řízek, svíčkovou, pečené kuře či knedlo vepřo. Klidně se k nim vraťte zase v září, ale léto si žádá proměnu našich zvyklostí a stereotypů.
V létě bychom měli konzumovat lehká, dobře stravitelná jídla, takže je ideální výrazně omezit spotřebu masa, hutných omáček a grilovaných či smažených pokrmů. Všechny jsou poměrně náročné na trávení a v žaludku „vydrží“ klidně osm hodin. 
Ochladit, nebo zahřát?
V zimě nám stačí brambory a kořenová zelenina. Jedná se o období útlumu, takže si klidně můžeme dovolit i jistý stereotyp ve stravě, tedy „točení“ vybraných jídel, jak to dělali naši předkové. Naopak léto je stvořené pro pestrost a rozmanitost. Přichází čas experimentů, spousty nových a zajímavých chutí či netradičních kombinací. Můžete usušit list kedlubny, restovat květy pažitky či česneku, hrát si s bylinkami nebo fermentovat všechno jedlé. 
Voda s bylinkamiJak přežít vlny veder? Omáčky a led vynechte
Jahody, maliny a borůvky, letní jablka, rybíz, angrešt, mirabelky a další poklady českého léta můžete jíst víceméně bez omezení, stejně jako většinu druhů zeleniny, až na pár výjimek, k nimž se za chvíli dostaneme. A to jak samostatně, tak coby součást téměř nevyčerpatelné kolekce ovocných a zeleninových salátů. Mezi další suroviny, které mají ochlazovací schopnost, patří jogurt či kefír, takže jogurtové zálivky do salátů, ochucené například nasekanou mátou, jsou ideální
Bez ledu
Je důležité připomenout si jedno základní, na první pohled poněkud nelogické pravidlo, které mnoho z nás nezná či nedodržuje. V horkém létě je lepší vyhnout se studeným nápojům, ledu a zmrzlině. Přestože je tak lákavé dát si v parném dni colu s ledem nebo sníst pár kopečků zmrzliny, na organismus to má stejný efekt jako svíčková se šesti. Ledová nálož v jakéhokoli podobě je možná ještě horší než zmíněný steak.
 Tím samozřejmě neříkáme, že si v létě nemáte dopřát žádnou zmrzlinu, protože zvlášť ta domácí, připravená z vlastního sezonního ovoce natrhaného na zahradě je skvělá, ale dávejte si ji s mírou a třeba ne během úplně nejteplejších dnů. Ještě nebezpečnější jsou ledové nápoje, které opět téměř zastaví trávení, ale navíc vyvolají dojem, že nemáme žízeň, takže může poměrně lehce dojít k dehydrataci.Jak přežít vlny veder? Omáčky a led vynechte
Pozor na rajčata
Pravidelná konzumace většího množství syrových plodů může vést ke vzniku ekzémů a alergií a současně se podílet na vzniku kloubních zánětů či dny. Proto je třeba syrová rajčata konzumovat skutečně s mírou, případně je tepelně upravit, čímž zmírníte jejich kyselost. Lidé, kteří mají potíže s klouby, by se ovšem měli vyhnout také větší konzumaci paprik a lilků.

přidejte na:
Šéfredaktor

14. 08. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář