Jahodník. Na průjem, zánět i hemeroidy

Léto je časem jahod a za ty nejchutnější bývají považované jahody lesní. Mají drobné, voňavé a sladké plody a vynikají i svou roztomilou krásou. Právě takový je jahodník obecný, mimo jiné i léčivá bylinka předepisovaná pro detox, při průjmech, zánětech močových cest nebo hemoroidech.

Říká se mu také jahodníček, zemnice nebo zemské jahody. Druhy s velkými plody, které známe z obchodů či běžných zahrad, ale stejné léčivé účinky nemají. Na sběr tak musíte vyrazit do přírody – roste po celé Evropě na slunných stanovištích u krajů cest, lesů i křovin. Můžete si ho ale doma na zahradě i vypěstovat ze semen.
Léčivé účinky jahodníkuJahodník. Na průjem, zánět i hemeroidy
Pro léčivé účinky se využívají plody i listy. Jahody je nejvýhodnější konzumovat čerstvé, ale své vlastnosti si uchovávají třeba i zamražené. Obsahují vitaminy A, C, E, K i skupiny B. Vedle toho v nich najdete kyselinu listovou, mangan, draslík, hořčík či měď a nezanedbatelné množství dobře stravitelné vlákniny – proto také příznivě působí na průjem. Pozor by si na ně měli dát lidé s alergií (může se projevovat vyrážkou), ale i jedinci se žlučníkovými či močovými kameny nebo problémy se štítnou žlázou. Jahody totiž snižují produkci hormonů ve štítné žláze a obsažené šťavelany zase podporují vznik krystalů, a tedy ‚kamenů‘.
Listy
List se sbírá v době kvetení na jaře i během léta, tedy zhruba od konce dubna do srpna. Nejčastěji se suší a využívá ve formě odvarů a čajů, ale z čerstvých listů lze připravit i tinkturu nebo obklad. Ten vyrobíte nasekáním čerstvých listů, přiložením na ránu a ovázáním plátýnkem. Doporučuje se třeba k léčbě hemoroidů. Poněkud pohodlnější ale bude omývání odvarem z listů sušených.
U nich je dobré vědět, že se snadno zapaří (netrhejte je do igelitového pytlíku) a po usušení jsou velmi křehké – při sušení (do 50 °C) je pouze jemně načechrávejte. Sušený list jahodníku ale seženete i v lékárně nebo specializovaných obchodech. Listy obsahují třísloviny (ty staví třeba průjem), vitamin C (čaj se doporučuje na imunitu či při chřipce), dále pak draslík, flavonoidy nebo kvercitrin (zkoumá se jeho vliv na nespecifické střevní záněty). Výrazné jsou močopudné účinky odvarů – využívají se k léčbě zánětů močových cest, dny a močových kamenů. Důležitý je i příznivý vliv na stav cév. Bylináři ho rádi doporučují na srdeční obtíže – zpomaluje pulz, ale také uklidňuje nervy a snižuje celkové napětí.

přidejte na:
Šéfredaktor

17. 07. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář