Dýňová polévka s vanilkou


Hokkaidó je jednou z mála dýní, kterou nemusíte před zpracováním oloupat. Když ji povaříte, slupka vám krásně změkne. Je oblíbená především kvůli její přirozeně sladké chuti, proto si na ni pochutnají i vaše děti. Můžete jim z ní připravit kaši, polévky či omáčky. Přidává se i do jiných polévek jako náhrada brambor či do sušených zeleninových směsí.


Nejen, že je výtečná, ale prospívá i našemu zdraví


Dýně Hokkaidó je bohatá hlavně na betakaroten, jenž pomáhá zlepšit kvalitu kůže a zvyšuje ochranu proti škodlivému UV záření. Čím více budou dýně oranžovější, tím více betakarotenu v nich bude obsaženo. Dýně obsahují vitamín A, C a E a řadu minerálních látek - vápník, železo, fosfor, draslík a hořčík. Díky vysokému obsahu vlákniny se doporučuje pro zlepšení činnosti střev. 


Dýně skvěle detoxikuje organismus a má i močopudné účinky. Posiluje imunitu a pomáhá léčit srdeční poruchy či onemocnění ledvin. Pokud vás trápí potíže se žaludkem, slinivkou břišní, slezinou či s prostatou, měli byste využívat jako doplněk stravy.


Dýňová polévka s jemným vanilkovým nádechem (4 - 6 porcí)



  • Dýně Hokkaidó - 1 kg (nemusíte loupat)

  • Drůbeží vývar - 700 ml (můžete ho nahradit i zeleninovým vývarem)

  • Máslo - 2 lžíce

  • Vanilkový lusk - 1 ks

  • Mletý pepř a sůl

  • Bílé víno - 100 ml (zvolte raději kvalitnější, aby byla lepší chuť)

  • Med - 2 lžíce

  • Smetana ke šlehání - 150 ml


Nejprve si předehřejte troubu na 160 °C. Dýni opláchněte, rozřízněte, vyjměte semínka a nakrájejte na větší části. Ty pak dejte na plech, ozdobte je kousky másla a zakápněte medem. Nechte je péct minimálně 1 hodinu, aby vám krásně změkla. Její stav můžete kontrolovat vidličkou, tak nejlépe poznáte, kdy už je hotová. Po upečení ji nakrájejte na drobnější kousky.


Dejte je do hrnce, přilijte vývar a vše rozmixujte do krémové konzistence. Nechte si kousek vývaru stranou, nalijte ho do plechu, na němž jste pekli dýni, a vlijte i s vínem a smetanou do hrnce. Přidejte špetku soli a pepře a rozřízněte si vanilkový lusk, ze kterého vyškrábnete všechna semínka. Nechte několik minut povařit, poté vytáhněte lusk a můžete podávat. Polévku můžete dozdobit kopečkem pravé šlehačky a bylinkami.



přidejte na:

09. 09. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář