Domácí pita chléb

Pita chléb, není tak úplně jako klasický chleba. Je ve tvaru nadýchané duté placky, která se nekrájí na krajíce, ale přímo konzumuje. Stačí pouze rozkrojit a naplnit tím, co máte rádi. 

#tchibo-siroky

Můžete do ní dát směs zeleniny, maso nebo namazat pomazánkou. Ani se nemusí plnit, klidně vám poslouží i jako pečivo k polévce nebo se můžete jíst i samotná. Jestli chcete, aby pita byla krásně tvárná, ihned po upečení ji zabalte do utěrky. V ní se zapaří, sice už nebude tak křupavá, ale za se budete snadněji plnit.

Pita placky pochází z blízkého východu, kde je podávají společně s hummusem, baba ghanoush nebo slouží k namáčení do omáček. Často se s nimi setkáte i ve středozemní kuchyni

Pita placky (6 ks)

  • Olivový olej - 1,5 lžíce

  • Hladká mouka - 200 g

  • Instantní sušené droždí - 5 g

  • Celozrnná pšeničná mouka - 200 g

  • Teplá voda - 300 ml

  • Sůl - ½ lžíce

  • Slunečnicový olej

  • Cukr - špetka


Připravte si velkou mísu. Do ní nasypte obě prosáté mouky a přidejte sůl, cukr a droždí. Všechny tyto suroviny musíte důkladně promíchat a až poté můžete přilít olivový olej společně s teplou vodou. Následně z toho ručně vypracujte měkké a hladké těsto. Pomoučněte si vál či pracovní plochu, vyklopte si tam těsto a ještě ho několikrát prohněťte.

Snažte se ho vypracovávat asi ještě 5 minut a pokud se vám těsto začne lepit, přidejte ještě trochu mouky. Těsto vytvarujte do obří koule, kterou po celé ploše potřete olivovým olejem. Kouli pak vložte zpět do mísy, kterou si předem vymažte trochou olivového oleje. Mísu pečlivě zakryjte pomocí potravinářské fólie a nechte v ní těsto kynout.


Mísa s těstem by měla zůstat někde při pokojové teplotě dostatečně dlouho, aby se objem zdvojnásobil, což by mělo trvat asi hodinu či hodinu a půl. Plech si můžete vyložit pečícím papírem, i když mnohem lepší by bylo jej vymazat slunečnicovým olejem, ale záleží na vás. Poté si dejte předehřát troubu na 250°C. Mezitím si těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, opět ho prohněťte a rozdělte na 6 přibližně stejně velkých tvarů.


Ze všech vytvarujte koule a jednotlivé kusy rozválejte na placky silné asi 6 mm. Placky zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat při pokojové teplotě minimálně 10 minut. Pečte je asi 7-10 minut, aby se nafoukly a získaly požadované světlehnědé zabarvení. Po upečení je dejte na mřížku, přikryjte je bavlněnou utěrkou a po úplném vychladnutí je skladujte zabalené v utěrce či v sáčku.

#tescoma-akce-velmi-siroky

přidejte na:
Šéfredaktor

12. 07. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Pita chléb jsem snad nikdy ani nejedla, natož, abych ho pekla, ale určitě to zkusím. Díky za tip. Já peču akorát kváskový chléb a zkouším ho různě obměňovat, Přidávám do něj bramboru, cibuli, nebo zkouším jiné recepty. Baví mě to :-) . Základní vybavení jako hrnec na pečení a ošatka na kynutí chleba je jasná, tu mám z https://www.drevoaprouti.cz/ a teď už je to jen o mé fantazii a pečícím umu :-) .

Týna Ryglová 28. 02. 2024, 06:03