Dejte šanci pohance!

Hodí se do uspěchané moderní doby, je snadná na přípravu a plná živin. Navíc je bez lepku. Ať už ji milujete, nebo jste jí doteď nepřišli na chuť, pohanka patří mezi superpotraviny.

Je ceněná pro vysoký obsah rutinu, který zpružňuje cévy, navíc ředí krev a zlepšuje její cirkulaci, což je důležité hlavně pro mozek a srdce. Rozhodně ji zařaďte do jídelníčku, pokud vás trápí hemeroidy, křečové žíly nebo popraskané žilky v očích. Díky obsahu cholinu pohanka regeneruje jaterní buňky.

Tmavá a světlá pohanka

K dostání je buď ve světlé, nebo tmavé variantě – rozdíl je v technologii zpracování. Zatímco světlá je loupanáDejte šanci pohance! mechanicky a zachová si lepší výživové vlastnosti, tmavá je loupaná za použití vysokých teplot a tím ztrácí cenné látky, především rutin. Seženete i pohanku lámanku – nalámanou kroupu, ze které díky jemnější konzistenci uděláte kaši raz dva, hodí se jako základ pro placky, pomazánky či jako zavářka do polévek.

Jak s ní naložit v kuchyni?

Připravíte z ní zeleninové saláty, jídla z jedné pánve typu rizota nebo ji uvaříte jako přílohu k masu. Z namočené a rozmixované kroupy můžete upéct chleba i palačinky.

ZÁKLADNÍ RECEPT

Pohanku neproplachujte, jen ji vhoďte do osolené vroucí vody v poměru 1 : 1,5. Pak hrnec zabalte do ručníku a nechte 20 minut dojít. Máte-li elektrickou plotýnku, nechte 20 minut dojít na stupni 1. Pohanku můžete samozřejmě i povařit, bude pak sice měkčí na skus, ale varem se připravíte o cenné látky, včetně rutinu. S takto uvařenou pohankou můžete dál vařit. Nedávejte víc vody, než je nutné, abyste pak tekutinu nemuseli vylévat i s živinami.

TIP NA DOBROU SNÍDANI

Pohanku zalijte rýžovým mlékem, přidejte čerstvě namletý mák, špetku soli a vařte 2 minuty. Vmíchejte najemno nastrouhanou mrkev, odstavte z plotny a nechte 15 minut dojít. Servírujte s povidly, přelité rozpuštěným ghí a posypané nasekanými mandlemi.

přidejte na:
BB

18. 08. 2022

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář