Čočka vás nemusí nadýmat. Stačí k tomu tento trik

V zimním období, kdy tělo potřebuje více živin a energie, nám mohou pomoci luštěniny. V našich končinách je z luštěnin zřejmě nejoblíbenější čočka.

I když je čočka na Nový rok symbolem peněz, její skutečné bohatství spočívá v něčem jiném. Studie ukazují, že pravidelná konzumace čočky snižuje riziko chronických onemocnění, jako je cukrovka, obezita, rakovina a srdeční choroby.

Bohatá na vlákninu

Tuto schopnost má čočka díky tomu, že obsahuje velké množství ochranných rostlinných sloučenin zvaných fenoly. Je v tom přeborníkem i mezi ostatními luštěninami. Může se pochlubit antibakteriálními, antivirovými a protizánětlivými účinky, a vzhledem ke svému obsahu antioxidantů navíc pomáhá v boji proti stárnutí.
Čočka je obzvláště bohatá na vlákninu, která podporuje trávicí funkce a ,pohání’ prospěšné střevní bakterie, které jsou důležité pro naše zdraví.

Strava bohatá na vlákninu je spojena s řadou zdravotních výhod včetně sníženého rizika kolorektálního karcinomu. Čočka má dostatek folátu, železa a vitaminu B1, které podporují zdraví srdce. Nenápadná kulatá zrnka snižují špatný cholesterol i krevní tlak. Folát navíc podporuje tvorbu červených krvinek.

Dobrá na hubnutíČočka vás nemusí nadýmat. Stačí k tomu tento trik

Čočka je pozoruhodná i tím, že má vysoký obsah bílkovin, které pomáhají budovat a udržovat svaly, kosti a kůži. Proteiny vám také mohou pomoci zvládnout chuť k jídlu a podpořit hubnutí, protože se díky nim cítíte sytější.
Čočka, konzumovaná s celozrnnými výrobky, funguje jako proteinový ekvivalent masa, což je zvláště užitečné pro vegetariány a vegany. Navíc je čočka bezlepková, takže je skvělou volbou pro lidi, kteří trpí celiakií.

Čočka zahání únavu

Čočka může mít také příznivý vliv na psychiku, protože vysoce aktivní látky a minerály, zejména zinek, které v sobě skrývá, posilují činnost nervů, mozku a ledvin, zajišťují vitalitu a duševní rovnováhu. Čočka pomáhá zahnat únavu a zvýšit výkonnost.

Problémy s nadýmáním jednoduše rozpusťte ve vodě

Čočka je sice velmi zdravá, přesto se jí však někteří lidé vyhýbají. Není to proto, že by jim nechutnala, důvodem jsou zažívací potíže, které u nich vyvolává. Je to zejména nadýmání a plynatost. Proč je čočka tak zákeřná?
Luštěniny obsahují nestravitelné oligosacharidy, které je tělo schopné rozložit až v tlustém střevě. Tam se do nich pustí střevní mikroflóra, ale jejich rozklad provází vznik plynů: vodíku, oxidu uhličitého a metanu. Právě proto můžeme po konzumaci čočky pociťovat trávicí potíže a nepříjemnou plynatost. Oligosacharidy, odpovědné za nadýmání, jsou látky termostabilní, nelze se jich tedy zbavit vařením ani jinou tepelnou úpravou luštěnin. Jedná se však o látky rozpustné ve vodě. Proto je vhodné luštěniny před konzumací namáčet, pak vodu, ve které jsme je namáčeli, slít a uvařit luštěniny v nové vodě.

přidejte na:
Šéfredaktor

03. 04. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář