Co nedávat do mikrovlnky? Toto jsou případy, kdy se z jídla tvoří jedy

Mikrovlnná trouba patří už čtyřicet let ke spolehlivým kuchyňským pomocníkům. I když umí víc věcí, nejčastěji pomáhá rychle ohřát studené jídlo. Ne každé je však vhodné ohřívat v mikrovlnné troubě.
Je známo, že některé potraviny v ní mohou explodovat, ale už méně se ví, že některá jídla ohřátá v mikrovlnce mohou být pro člověka škodlivá, nebo dokonce jedovatá.

Neohřívejte jídlo opakovaně

Mikrovlnka dokáže hodně věcí, oblíbená je ovšem zejména proto, že umí ohřívat jídlo, a hlavně ho umí ohřívat rychle. U několika druhů potravin je však její pomoc nežádoucí. Některé, jako třeba vajíčka, hroznové víno nebo hustá rajčatová omáčka, mohou v mikrovlnce explodovat, v jiných mohou při ohřívání vzniknout škodlivé nebo dokonce nebezpečné toxické látky.

Mimo jiné to platí při opakovaném ohřívání. Je to proto, že čím víckrát potraviny ochladíte a ohřejete, tím vyšší je riziko růstu bakterií a otravy jídlem, a také zvýšená pravděpodobnost vzniku nepříjemných pachů.

Párky a klobásy raději do vodyCo nedávat do mikrovlnky? Toto jsou případy, kdy se z jídla tvoří jedy

Ani mikrovlnné ohřívání zpracovaného masa, například párků, klobás, šunky, salámů a dalších uzenin z obchodu, není pro zdraví prospěšné.

Zpracované maso totiž často obsahuje nepříliš zdravé chemikálie a konzervační látky, které prodlužují trvanlivost masných výrobků, ale v mikrovlnné troubě se stanou ještě škodlivějšími.

Ze zdravých látek karcinogenní

Zelenina je velmi zdravá, ale ne každá se hodí k ohřevu v mikrovlnce. Platí to pro celer, kapustu, špenát, ale i červenou řepu. Jídla, v nichž jsou obsaženy, ohřívejte raději klasicky. Studie totiž ukazují, že přirozeně se vyskytující dusičnany, které tyto druhy zeleniny obsahují a které jsou zdravé, se při ohřevu v mikrovlnné troubě mohou přeměnit na nitrosaminy. A to jsou látky, které mohou být karcinogenní.

Mateřské mléko a mikrovlny

Mnoho maminek novorozenců si své mateřské mléko uloží pro pozdější použití. Je to skvělá metoda, pokud ovšem mléko potom neohřívají v mikrovlnné troubě.
Stejně jako mikrovlny nerovnoměrně ohřívají talíře s jídlem, mohou také nerovnoměrně ohřívat lahev s mateřským mlékem a vytvářet ‚horká místa‘, která mohou vážně popálit ústa a hrdlo dítěte.

Rýže a nebezpečné spóry

Rýže je výborná příloha, u níž by člověk nečekal, že by mu mohla způsobit nějaké zažívací problémy. V případě jejího ohřívání v mikrovlnné troubě by se to však mohlo stát. Problém s rýží způsobuje přítomnost vysoce odolné bakterie zvané Bacillus cereus. Teplo tyto bakterie zabíjí, ale odborníci zjistili, že mohou produkovat spóry, které jsou toxické a překvapivě odolné vůči teplu. Řada studií potvrdila, že když rýži vytáhneme z mikrovlnné trouby a ponecháme při pokojové teplotě, spóry, které obsahuje, se mohou množit a způsobit strávníkům otravu jídlem. Tyto toxiny mohou vyvolat průjem nebo nevolnost a zvracení. Podle odborníků je proto lepší ohřát rýži téměř k bodu varu, a pak ji udržovat horkou.

přidejte na:
Šéfredaktor

15. 04. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář