Chcete zhubnout? Vsaďte na konjakovou mouku

Klasické těstoviny z bílé mouky mnozí z nás milují. Pokud si člověk ovšem hlídá linii, je lepší na ně zapomenout. Jsou totiž velmi kalorické a brzy po nich budete mít hlad. Těstoviny z konjaku slibují opak – zasytí vás na dlouho a jejich energetická hodnota je téměř nulová. A to se na cestě k vysněné váze rozhodně počítá.

Základem těchto alternativních těstovin je konjaková mouka, jež se vyrábí z hlízy konjaku.

Tato rostlina je japonského původu, ale v současnosti se pěstuje i v jiných částech Asie. Sklizená čerstvá hlíza se nejprve očistí a naporcuje na menší kousky, které se suší ve speciálním zařízení. Pak se rozmělní na mouku a projdou procesem čištění. Následně se mouka smíchá s vodou a vznikne konjaková hmota. Z té se vytvoří dlouhá nudle, z níž se nakonec tvarují veškeré druhy příloh (fettuccine, nudle penne, špagety či lasagne). Kromě konjakových ‚těstovin‘ jsou na našem trhu dostupné i různé druhy ‚rýže‘ včetně té vhodné na výrobu sushi.

Konjakové těstoviny nemají téměř žádnou kalorickou hodnotu. Obsahují totiž minimum sacharidů a žádné tuky. Například 200 g nudlí penne bez nálevu obsahuje 3 % BIO sušené hlízy konjaku (6 g) v podstatě čisté vlákniny a zbylých 194 g tvoří voda. Proto se tak dobře hodí k hubnutí. Kromě toho jsou konjakové těstoviny přirozeně bezlepkové a vzhledem k čistě rostlinným složkám jsou vhodné i pro vegany. Další výhodou je i velmi rychlá příprava. Konjakové těstoviny totiž nemusíte vůbec vařit. Stačí je propláchnout horkou vodou a dají se podávat.

Jak konjakové těstoviny zařadit do jídelníčku?Chcete zhubnout? Vsaďte na konjakovou mouku

Přidejte je do všech jídel, u jejichž přípravy byste sáhli po těstovinách klasických. Nahraďte jimi pšeničné nebo rýžové nudle ve vývarových polévkách. Dejte si je jako penne nebo fettuccine. Doporučujeme ale do ‚těstovin‘ rovnou vmíchat omáčku, která je ochutí. Samotné konjakové přílohy totiž nemají vůbec žádnou chuť. Přejímají chuť omáčky, která je ‚obalí‘. Pro ty, kteří nechtějí čas trávit vařením, existují i konjakové nudle s omáčkou a směsí koření. Vše stačí jen vybalit, smíchat, ohřát a do dvou minut můžete servírovat. I když si k tomuto jídlu přidáte libové maso, tofu a restovanou zeleninu, bude obsahovat minimum kalorií a poslouží vám jako vydatné jídlo plné bílkovin.

Kdy přidat omáčku?

Konjakové těstoviny doporučujeme rovnou smíchat s omáčkou. Samy o sobě totiž nemají nijak výraznou chuť a přejímají chuť toho, s čím se podávají.

přidejte na:
Šéfredaktor

24. 07. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář