Chcete přečkat zimu ve zdraví? Vsaďte na kvašení

Naši předkové odedávna využívali výhod, které jim přinášelo kvašení neboli fermentace. Tahle metoda je ideální způsob, jak prodloužit životnost surovin a zároveň podporuje trávení a celkovou kondici organismu. Objevte svět kvašených nápojů. Na zdraví!
Nedávno se na scénu vrátily fermentované potraviny, nabité vitaminy, minerály a dalšími cennými látkami. Do našeho jídelníčku si tak znovu našlo cestu tradiční kvašené zelí, kimčchi nebo pickles. S letošní sezonou obsadily přední příčku kulinárních trendů fermentované nápoje. Ochutnejte s námi proslulé i méně známé drinky!
Fermentace
Je jednou z nejstarších technik zpracování potravin. Jedná se o proces proměny organických látek, při němž kvasinky zkonzumují cukr a přemění ho na jiné látky. Jednou z nich je oxid uhličitý, proto se fermentované nápoje vyznačují jemným perlením. V potravinářství díky tomuto procesu vznikají mléčné výrobky, octy, nakládaná zelenina či alkohol.
Krystaly tibiChcete přečkat zimu ve zdraví? Vsaďte na kvašení
Krystaly tibi, tedy kefírová zrna, jsou kolonií živých mikroorganismů, obsahujících bakterie a kvasinky. Mají tvar drobných, téměř průsvitných zrníček s gelovou strukturou. Tyto organismy konzumují cukry v rozpustné formě a přeměňují je na organické kyseliny, oxid uhličitý a alkohol. Proto je k výrobě například kefíru potřeba cukr. Kvasinky jej spotřebují, naopak nápoj obohatí kyselinou mléčnou, oxidem uhličitým a dalšími látkami. Dobře živené krystaly se množí a vytvářejí další zrna. Kulturu si tak můžete hýčkat donekonečna, stačí ji jen pravidelně přikrmovat cukrem. První fermentací z tibi připravíte přirozeně perlivý nápoj, který výborně poslouží jako základ pro domácí kefír, druhou fermentací pak získáte osvěžující limonádu.
Kombucha
Kombucha (můžete vyslovovat také jako kombuča) je lehce perlivý nápoj, který vzniká fermentací oslazeného čaje se symbiotickou kulturou bakterií a kvasinek SCOBY (z anglického Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Té se také někdy říká „čajová houba“. Oproti vodnímu nebo mléčnému kefíru potřebuje kombucha kvasit déle. Živnost kultury se pohybuje okolo šesti měsíců.


Pro výrobu kombuchy se nejčastěji používá kvalitní černý čaj. Dodává nápoji robustní chuť a obsahuje třísloviny, které podpoří růst zdravého SCOBY. Mezi černé čaje, které můžete na výrobu kombuchy zvolit, patří Assam, Darjeeling, Ceylon nebo English Breakfast. Naopak čaj Earl Grey není kvůli přidaným bergamotovým silicím vhodný.


Druhou možností je zelený čaj, který má jemnější chuť a je bohatý na antioxidanty. Opět volte kvalitní zelené druhy, jako je Sencha, Oolong nebo Gunpowder. Někteří dávají přednost směsi čaje černého a zeleného. Oba typy totiž poskytují živiny potřebné pro fermentační proces. Můžete experimentovat s různými poměry a najít si oblíbený chuťový profil. Jen vždy používejte kvalitní listový čaj.

přidejte na:
Šéfredaktor

20. 11. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář