Byliny v srpnu. Které z nich byste si měli právě nasušit?

Polovina léta je za námi. Pro školní děti smutná zpráva, pro bylinkáře další výzva k lovu bylinek. A nutno dodat, že srpen je na sušení bylinek ten nejlepší!

Říká se, že na každou nemoc vyrostla bylinka. Které z nich byste si měli nasušit v druhé polovině léta?

Hluchavka bílá

Hluchavka se osvědčuje při potížích s pohlavními orgány. Pomůže vám při silném menstruačním krvácení, při zánětu vaječníků, ale také posiluje dělohu. Má také močopudné účinky, takže se osvědčuje při potížích se zánětem močových cest. Popíjení „čaje“ z kvítků hluchavky pomáhá při katarech horních cest dýchacích, protože uvolňuje hleny a usnadňuje vykašlávání. Zevně použijte odvar jako obklad při ekzémech či křečových žilách. Hluchavka roste spíš jako plevel, ale drobné bílé kvítky se sladkým nektarem jsou plné zdraví prospěšných látek.

Třezalka tečkovaná

Z třezalky si můžete připravit léčivý olej. Čerstvě sklizené byliny dáte do skleněné nádoby a zalijete olivovým olejem. Necháte na světlém místě (nejlépe na slunci) odstát asi tři týdny, přecedíte a slijete. Kvalitní třezalkový olej by měl mít sytě rudou barvu.

Používá se na potírání bolavé kůže. Funguje na vředy, hemoroidy, popáleniny, ekzémy, ale pomůže i ženám po porodu, u kterých došlo k nástřihu hráze. Masáž tímto olejem zmírní nervové vypětí, bolesti po úrazech či svalové křeče. Po třezalce sáhněte, když máte „depku“, jste v napětí a vnitřním neklidu nebo vás (tajenka). Buď se užívá v podobě odvarů, nebo bývá součástí čajových směsí. Ještě účinnější je jako tinktura, která se užívá třikrát denně po dobu tří měsíců.

Kozlík lékařský

Jedna z nejznámějších bylinek, která si umí poradit s nespavostí. Působí podobně jako nízké dávky léků na spaní, ale přitom nemá žádné vedlejší účinky. Zároveň má příznivý vliv na snížení krevního tlaku, má mírně analgetické účinky a pomůže vám zahnat strach a úzkosti. Z kozlíku se používá kořen a oddenek. Usušte je a připravte si z nich nálev či kozlíkovou tinkturu, známou také pod názvem baldriánové kapky.

Řepík lékařský

Trvalku s drobnými žlutými kvítky najdete nejčastěji na suchých místech. Mezi nejvíce ceněné léčivé vlastnosti řepíku patří jeho stahovací účinky. Hodí se proto pro zastavení krvácení, ale i při zánětech v ústní dutině, krku či hrtanu. Odvar z řepíku pijte, jestliže potřebujete upravit činnost střev či žlučníku.

přidejte na:
Šéfredaktor

03. 08. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář