Bylinky sbírejte i na podzim. Některé mají o 50 % lepší účinky

Zdá se vám to divné? Pravdou je, že přichází období klidu a možností sběru květů a natí ubývá, ale na sběr oddenků a kořenů je naopak ten správný čas.
Takže se vybavte rukavicemi, motyčkou, lopatkou a košíkem a vyrazte. Kdyby nic jiného, pobyt na čerstvém vzduchu vám udělá dobře. A co sbírat?
Kostival lékařský
Je to mohutná rostlina s fialovými kvítky a chlupatými listy, kterou najdete okolo potoků a v mokřinách, někdy i v lese na stinných místech. Léčivé jsou i listy, ale právě kořeny se sbírají v září a v říjnu a obsahují látky, které mají hojivé účinky. Z čerstvého se dělají obklady, připravit můžete ale i masti a tinktury.
Na co pomáháBylinky sbírejte i na podzim. Některé mají o 50 % lepší účinky
Usnadňuje vstřebávání modřin. Ulevuje při dně. Zmírňuje bolesti kloubů, šlach či vazů. Mírní bolesti při artróze. Je vhodný i na křečové žíly.
Mast na klouby
l 5 kořenů kostivalu l 250 g sádla
Kořeny dobře omyjte a nakrájejte keramickým nožem na tenké plátky. Vložte do rozehřátého sádla a nechte uležet přes noc. Druhý den znovu zahřejte a poté sceďte přes pláténko do uzavíratelných nádobek. Uchovávejte v chladničce.
Čekanka obecná
Na rostlinu se světle modrými květy narazíte v přírodě a často i ve městě, většinou u cest, na loukách i okrajích silnic. Určitě víte, že se z kořene čekanky vyrábí asi nejzdravější sladidlo, možná jste slyšeli i o náhražce kávy. Ale čekanka má i další účinky.
Na co pomáhá
Má vliv na dobré trávení a vylučování. Je vhodná na posílení jater.
Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, takže je prevencí cukrovky.
Doporučuje se při onemocnění močových cest. Zlepšuje stav kostí a kloubů. Využijete ji při redukční dietě. Obsahuje inulin, který má vliv na imunitu.
Čaj na dobré trávení
l 1 lžička kořene čekanky l 200 ml vroucí vody
Nakrájený sušený kořen zalijte vroucí vodou a nechte 15 minut louhovat. Pak přeceďte a můžete popíjet.
Pijte horký 2–3x denně. Kúra by měla trvat 20 dní, poté následuje stejně dlouhá přestávka.
Cikorka
l prášek z kořene l voda

Kořen rozkrájejte na kousky a usušte. Poté je potřeba ho ještě upražit. Suché kousky vhoďte na rozpálenou litinovou pánev a zprudka opečte do zlatohnědé barvy. Je potřeba je hlídat, aby nezčernaly. Nechte zcela zchladnout. Poté je pomelte na jemný prášek. Ale pozor, vždy namelte jen potřebné množství, protože čekankový prášek podobně jako pravá káva časem zvětrá. Následně už používejte jako běžnou kávu. Můžete použít i pákový kávovar nebo překapávač. 2 lžičky prášku dejte do kávového filtru a přelijte 150 ml vody.
Jalovec obecnýBylinky sbírejte i na podzim. Některé mají o 50 % lepší účinky
Okrasný keř s voňavým jehličím roste často na zahrádkách a nejlépe se mu daří na světlém místě. Možná ale nevíte, že abyste se dočkali plodů, musíte mít dva, samčí a samičí. Pak plodí většinou jednou za dva roky, někdy i za delší dobu. Jalovčinky jsou známým kořením, které se používá zejména na zvěřinu nebo do paštik a nádivek, dávají se do alkoholických nápojů, zvláště do ginu a různých pálenek, na Slovensku se z něj vyrábí legendární Spišská borievkovica. Hlavně ale mají jalovčinky léčivé účinky. Sbírat byste je měli na podzim, když uzrají a jsou pěkně modročerně vybarvené, a sušit v tenké vrstvě na vzdušném místě. Bobule sušením získají svou charakteristickou kořenitou vůni a nasládlou pryskyřičnou chuť.
Na co pomáhá
Jalovčinky jsou silným diuretikem, takže působí proti zadržování vody v těle.
Dezinfikují močové cesty. Podporují trávení a působí proti nepříjemnému nadýmání. Tlumí také kašel.

přidejte na:
Šéfredaktor

19. 09. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Já sbírám bylinky od jara do podzimu. S manželem jezdíme pod stan, který jsem objednala z https://armik.cz/ a jezdíme na naše známá místa, kde rostou bylinky, které u nás nejsou. Jak se to pak v zimě hodí. Dělám z nich směsi, tinkturu, ale i koupele. Bylinky milujeme celá rodina :-) .

Týna Ryglová 08. 01. 2024, 05:34