Brambory: Z kterých je dobrá kaše nebo bramborový salát?

Ačkoli se může zdát, že při kupování brambor nemůžete udělat chybu, není to tak úplně pravda. V první řadě totiž záleží na tom, jak se tuto surovinu rozhodnete dále zpracovat.

Brambory patří k nejčastěji používaným přílohám, které se dají připravit na mnoho způsobů. Obsahují pro tělo důležitou vlákninu, vitamin C či kyselinu listovou a mnoho minerálů jako draslík, hořčík či zinek.

Jak vybrat správné brambory

Parametrů, dle kterých se můžete řídit při výběru brambor, je hned několik. Někdo dává přednost konkrétní odrůdě, ale obecně platí, že byste se měli dívat na typ, který je označen písmeny A, B, C a D.

BRAMBORY TYPU ABrambory: z kterých je dobrá kaše nebo bramborový salát?

Brambory typu A jsou skvělé, pokud se rozhodnete podávat na stůl například bramborový salát. Dobře drží strukturu a nerozpadají se ani při delším vaření. Kromě salátů se hodí k pečení v troubě.

BRAMBORY TYPU B

Brambory typu B patří k takzvaným přílohovým. Nejsou už tak pevné jako předchozí typ a při vaření mohou mít mírně moučnou strukturu. Radost vám v kuchyni udělají, když chcete připravit polévku, máte je v plánu restovat či péct. Bramborový salát z nich sice připravíte, ale musíte si dávat pozor, aby se vám nerozvařily.

BRAMBORY TYPU C

Tento typ brambor je nejlepší na přípravu kaší a těsta. Uděláte z nich ale i vynikající bramboráky. Díky zvýšenému procentu škrobu jsou totiž perfektní pojivo. A právě díky škrobu si z nich usmažíte i nejlepší hranolky.

BRAMBORY TYPU D

S brambory typu D se v běžných obchodech nemáte šanci setkat. Jedná se totiž o typ určený jako krmivo pro hospodářská zvířata.

S čím se ale v obchodech setkat můžete, jsou smíšené typy brambor AB nebo BC. V takovém pytlíku najdete vlastnosti z obou výše popsaných skupin. První písmeno typu vždy převládá.

přidejte na:
BB

09. 03. 2022

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář