Bolest středního ucha trápí i dospělé. Pomohou vám i bylinky

Ačkoli je zánět středního ucha spojován především s malými dětmi, bohužel se nevyhýbá ani dospělým. Nachlazení, rýma, ale i pouhá návštěva bazénu nebo lázní, to všechno ho může způsobit. A že to bývá bolest doslova k zbláznění!

S příchodem chladných měsíců je naše tělo vystaveno velké zátěži.

Viry a bakterie číhají na každém kroku, a pokud není imunita dostatečně silná, nestačíte ani mrknout, a už máte rýmu a kašel. Tento stav bohužel může vést až k zánětu středního ucha. Zažil ho snad každý. Prudká pichlavá bolest, která přichází hlavně v noci. Jak s ním efektivně, a hlavně rychle zatočit?

Pečujte o svůj nosBolest středního ucha trápí i dospělé. Pomohou vám i bylinky

Nedostatečné smrkání a proplachování nosní dutiny vede k přemnožení virů a bakterií v nose. Je proto nutné často, avšak pomalu smrkat a nos často proplachovat. Ale pozor, příliš intenzivní smrkání otevírá Eustachovu trubici, do které se pak rychle můžou viry a bakterie dostat. Tam se pak množí rychlostí blesku, a problém je na světě.

Bylinná kloktadla

Eukalyptus neboli blahovičník je už po staletí považován za strom zázraků. Má antiseptické účinky, které se skvěle hodí právě při léčbě rýmy, kašle a zánětů. Na kloktadlo zalijte lžíci listů 2 dcl vroucí vody, 15 minut louhujte, přeceďte a kloktejte po dobu tří dnů. Můžete vyzkoušet i ušní inhalaci. Na tu budete potřebovat půl hrsti eukalyptových listů, které zalijete 500 ml vroucí vody a necháte 10 minut louhovat. Poté si vytvořte z tužšího papíru kornout a opatrně ho zasuňte do ucha. Páru z odvaru pak po dobu 15 minut pouštějte do ucha. Takto postupujte dvakrát denně po dobu tří dnů. Na uvolnění dýchacích cest sáhněte také po heřmánku. Lžíci sušených květů zalijte vroucí vodou a 10 minut louhujte. Vlažný odvar pak kloktejte klidně i každou hodinu.

Vyzkoušejte česnek, sůl nebo tvaroh

Česnek používaly na zánět středního ucha už naše babičky. A moc dobře věděly proč. Česnek totiž dokáže vytáhnout zánět z těla. Stačí ho jen nakrájet, zabalit do kapesníku a přiložit na bolavé ucho. Před procedurou se doporučuje obklad nahřát. Na stejném principu funguje i sůl. Ta navíc udržuje teplo po dlouhou dobu. Pokud máte doma tvaroh, můžete vyzkoušet i ten.

přidejte na:
Šéfredaktor

05. 02. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář