Beta-glukany: Polysacharidy, které stojí za to zařadit do své stravy

Ačkoli mohou beta-glukany působit poměrně nebezpečně, nejedná se o nic horšího než skupinu polysacharidů, které mají velice příznivé účinky na náš organismus!

V přírodě najdeme beta-glukany u buněčných stěn bakterií, kvasinek, rostlin a hub. Lidský organismus si je však sám vytvořit nedokáže, takže musí být doplňovány ve formě potravy.

POTRAVINY BOHATÉ NA BETA-GLUKANY

Hlavním zdrojem polysacharidu beta-glukan jsou houby. To je dobrá zpráva pro všechny vášnivé houbaře, ale i pro ty, kdo si rádi pochutnají na guláši z hlívy ústřičné. Dále se vyskytují také v obilninách, zejména v ovsu. Takže ovesná kaše představuje skutečně zdravou snídani bohatou na vlákninu i beta-glukany.

Kde beta-glukany najdeme:Beta-glukany: Polysacharidy, které stojí za to zařadit do své stravy

  • Kvasnice
  • Hlíva ústřičná
  • Reishi
  • Houby shiitake
  • Obilniny – oves, ječmen, pšenice, žito

Kromě přírodních zdrojů z potravin je vhodné doplňovat beta-glukany také ve formě doplňků stravy. Platí to hlavně v náročných obdobích, při zvýšené fyzické a psychické námaze či během rizikových měsíců proti chřipce a nachlazení.

JAK BETA-GLUKANY OVLIVŇUJÍ ZDRAVÍ

Konzumace beta-glukanů má mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví. Tyto polysacharidy jsou stále předmětem zkoumání, ale přesto jsou již známé tři hlavní oblasti, které dokáží ovlivnit.

Posílení imunitního systému

Jedním z důležitých účinků beta-glukanů je stimulace imunitního systému. Podněcují nejenom aktivaci konkrétních imunitních buněk, ale zároveň se starají také o další produkci antibakteriálních látek pro rychlejší likvidaci nežádoucích bakterií.

Zdravé fungování srdce a cév

Dalším pozitivním dopadem pravidelného užívání beta-glukanů především z ovesných produktů je snižování hladiny nežádoucího LDL cholesterolu. A především podpora pevnosti a zdraví cév.

přidejte na:
BB

18. 05. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář