Badyán, malý zázrak ve vaší kuchyni

Koření badyán ve tvaru několikacípé hvězdy je dnes nedílnou součástí snad každé kuchyně, a to zejména ve vánočním čase. Skvěle se kombinuje s masem, často se ale přidává i do sladkého pečiva. Co se týče historie, badyán pochází z Číny, Indie, Vietnamu a Filipín, roste ale i v subtropických oblastech Střední a Jižní Ameriky, do Evropy byl údajně přivezen v 16. století. V současnosti ho seženete skoro v každém obchodě, vypěstovat si ho ale můžete i ve skleníku. Badyáník pravý dosahuje výšky až 15 metrů. Nejde ale jen o koření, v tradiční čínské medicíně se začal používat už před 3 000 lety.

Účinky badyánu

Má silné protizánětlivé, antibakteriální, antivirotické a antimikrobiální účinky. Badyán obsahuje velké množství vitaminů a minerálů, kyselinu listovou a pantothenovou, jejíž nedostatek stojí za bolestmi hlavy a křečemi.

Jak jej použít?Badyán, malý zázrak ve vaší kuchyni

Badyán posiluje organismus a správné fungování imunitního systému. Ulevuje při nachlazení, bolestech v krku a kašli, pomáhá při svalových křečích i revmatu. Silice badyánu pak působí příznivě na nervový systém. Má také mírné sedativní účinky, čímž umí zlepšit kvalitu spánku. Koření rovněž upravuje zažívání, bojuje proti nadýmání a průjmům, poradí si i s kolikami a žaludečnímu problémy. Ženy ho ocení jistě i z toho důvodu, že čistí a regeneruje pleť. V neposlední řadě je také přírodním osvěžovačem dechu.

Tipy pro lepší zdraví

PREVENCE PROTI NACHLAZENÍ

Zima je přímo rájem pro viry a bakterie. Udělejte si proto badyánovou tinkturu a dejte chřipce a nachlazení jednou provždy sbohem. Budete potřebovat 2 lžíce drceného badyánu a 7−8 lžic vodky. Badyán zalijte alkoholem a nechte alespoň 2 týdny louhovat. Sklenici nezapomeňte několikrát denně protřepat. Užívá se 15 kapek po jídle minimálně 10 dní v kuse. Tinkturu ale lze využít i zevně jako mazání na revma.

Badyán, malý zázrak ve vaší kuchyni NA LEPŠÍ TRÁVENÍ

Čaj z badyánů působí příznivě na trávicí systém a účinně zbavuje nepříjemného nadýmání. Koření jen stačí zalít vroucí vodou a 10−12 minut louhovat. Můžete ho dosladit i medem. Hodí se také při zánětech močových cest, v tomto případě se užívá 2× denně.

přidejte na:
BB

27. 10. 2022

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář