8 důvodů, proč máte stále hlad

Hlad ovlivňuje spousta faktorů – od vyváženého jídelníčku přes stres, kvalitu spánku, užívání léků, práce na směny až po fyzickou aktivitu jedince. Trpíte-li na časté pocity hladu, pak je dobré se zamyslet nad možnou příčinou. Pomůže vám to nejen zlepšit život, ale také nastartovat hubnutí.
Před hodinou jste dojedli a stále se necítíte sytí? To může být problém, obzvlášť v případě, že se snažíte zhubnout. Co za tím může stát? Toto je osm nejčastějších příčin:

1. Dehydratace

Pocitem hladu nám dává tělo najevo, že mu něco chybí, a v první řadě to mohou být právě tekutiny. Proto výživoví poradci při projevech hladu doporučují nejprve vypít přibližně 3 dl vody a pak chvíli počkat. A samozřejmě si dávejte pozor na dlouhé pauzy bez jídla a pití.

2. Nedostatek spánku

I nedostatek spánku může být příčinou zvýšeného pocitu hladu. Jakmile máte narušený spánkový režim a tělo se dostatečně neregeneruje, začne se zvyšovat hladina hormonu ghrelinu, což je hormon „hladu“, a zároveň se snižuje hladina leptinu, hormonu „sytosti“.

3. Zrádné sacharidy8 důvodů, proč máte stále hlad

Za pocitem hladu stojí i sacharidy. Otázka je, jaké sacharidy a jejich množství: zda jednoduché jako např. řepný cukr, ovocný cukr, nebo komplexní, které jsou obsaženy např. v bramborách či rýži. Především u těchto potravin je důležité hlídat si glykemický index, který ukazuje, jak moc rychle nám stoupne hladina cukru po požití určité potraviny.

4. Hladina cukru v krvi

Jakmile nám rychle stoupne hladina cukru, tělo reaguje tím, že rychle vyloučí inzulín, takže hladina cukru zase rychle klesne, čímž se opětovně dostavuje pocit hladu. Tento stav se dokola opakuje, především u lidí, kteří často mlsají sladkosti.

5. Nepřítel alkohol

Pokud si ráda dáte skleničku vína, pozor. Po požití alkoholu rychle stoupá hladina cukru a následně se dostavuje pocit hladu. Je to podobné jako při konzumaci sladkých jídel.

6. Nezbytné bílkoviny

Bílkoviny patří k základním živinám, které jsou důležité pro fungování našeho organismu, navíc snižují glykemický index jídla a udržují delší pocit sytosti. V případě, že máte v jídelníčku nevyvážený obsah bílkovin, tělo po nich „volá” pocitem hladu.

7. Pozor na hltání

Podle odborníků bychom měli každé sousto důkladně rozžvýkat, a to zhruba 21krát. V případě, že jídlo rychle zhltnete a patřičně nerozžvýkáte, dojde mozku signál z trávicí soustavy, že jste něco snědla, daleko později, a hrozí tak riziko, že se začnete „dojídat”.

8. Pravidelná strava

Nepravidelná strava s delšími pauzami mezi jídly nás umí dohnat až k vlčímu hladu, většinou večer, kdy máme vše hotovo a neubráníme se obrovské porci, kterou už naše tělo nespálí, ale naopak si ji uloží do „zásob” v podobě tuku. Nepravidelné stravování způsobuje nestabilní hladinu cukru v krvi. Jídlo si tedy rozložte ideálně na 5 až 6 porcí za den. Jedině tak se vyhnete vlčímu hladu a konzumování objemných porcí.

přidejte na:
Šéfredaktor

02. 04. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář