7 způsobů, jak zatočit s jarní únavou. Fungují skvěle a moc nestojí

Na únavu a vyčerpání si stěžuje řada lidí. Mnohdy přitom stačí málo, abychom se cítili lépe. Důležité je tělu dodat sílu a podpořit regeneraci organismu.

Jarní únavou trpí každoročně zhruba čtvrtina lidí. K jarní únavě jsou náchylnější určité skupiny osob, jde zejména o ženy s nízkým krevním tlakem a jedince se špatnou fyzickou kondicí. Mezi hlavní příznaky patří kromě fyzické únavy často také bolesti hlavy, kloubů a svalů, zhoršení nálady a koncentrace, podrážděnost a přecitlivělost nebo naopak apatie.

Upravte jídelníček

Konzumace tučných a těžkých pokrmů způsobuje únavu a čokoládové tyčinky nebo různé sušenky vám dobijí baterky jen zdánlivě. Potraviny s vysokým glykemickým indexem dovedou vystřelit hodnoty energie bleskově vzhůru, ale vzápětí jste tam, kde jste byli. Existují však i potraviny, které nabízejí více, energii uvolňují postupně, tím mohou účinně bojovat proti únavě. Dopřejte si zdravou, povzbuzující svačinku každé tři hodiny a budete mít energie na rozdávání. Smlsnout si můžete třeba na celozrnných cereáliích s jogurtem nebo mlékem, sušených plodech, semínkách a oříšcích, ovoci, jogurtovém nápoji, žitném chlebu se šunkou a podobně.

Vyrazte na čerstvý vzduch7 způsobů, jak zatočit s jarní únavou. Fungují skvěle a moc nestojí

A to tak často, jak jen to je možné. Z denního světla totiž načerpáte hormon serotonin, který je vázán na naši dobrou náladu, je také známý jako šťastný hormon. A naopak se zpomaluje produkce melatoninu, což je spánkový hormon. Takže si vezměte batůžek, nazujte pohorky a vyrazte do hor načerpat energii. Skvělou imitací slunce je pak fototerapie, která pomocí speciálních biolamp nahrazuje sluneční svit.

Zelené potraviny

Energii vám nejlépe dodají zelený ječmen a mladá pšenice. Zelený ječmen obsahuje kromě jiného chlorofyl, který zlepšuje a napomáhá přenosu kyslíku z plic přes krevní řečiště všude tam, kde je to v těle potřeba. Tím dodává více energie. Mladá pšenice obsahuje vitaminy skupiny B, dále vitamin C, E, K, beta- -karoten, enzymy, spoustu minerálů, jako hořčík, draslík, jód, selen, vápník, zinek, železo, a další, které napomáhají obnově buněčného metabolismu, regeneraci organismu a dodávají tělu energii.

Nakopněte se citronem

Použijte šťávu ze čtyř citronů a jeden stroužek česneku, ten podrťte najemno. Oboje smíchejte a přidejte 2 litry převařené vody. Tento drink vložte do chladničky a nechte ho odstát dva dny. Než ho začnete užívat, oslaďte si ho trochou medu. Následně vypijte čtvrtinu sklenice hodinku před snídaní. Tuto kúru vydržte užívat dva až tři týdny. Uvidíte, že se budete cítit mnohem lépe. A nebojte se, „vůni“ česneku neutralizuje použitý citron.

Otužujte se

Za jednu z nejúčinnějších metod posilování imunity patří celoroční otužování. Otužování vzduchem je nejdostupnější, otužování vodou nejúčinnější. Začátečníci mohou začít omýváním mokrou žínkou, houbou nebo vlhkým ručníkem, později pokračovat poléváním nebo sprchováním. Omývání může probíhat 3 až 4 minuty, polévání nebo sprcha 1 až 2 minuty. Otužování je vhodné provádět několikrát denně. Začít by se mělo ráno cvičením při otevřeném okně, na balkoně nebo venku. Vhodné je pokračovat ranním mytím minimálně půlky těla studenou sprchou.

Detoxikace pomůže

Předcházet jarní únavě můžete i pomocí jarní očisty neboli detoxikace. Vždy na jaře je žádoucí provádět očistnou kúru, která vás zbaví všech škodlivých látek, které se v těle vytvořily. Po dlouhé, únavné zimě je vhodné organismus očistit. S očistou jater vám může pomoci ostropestřec mariánský. Chlorella je sladkovodní řasa, která čistí střeva od toxinů a jiných nečistot, ale také posiluje imunitu. Další podobnou sinicí je spirulina, má stejné účinky jako chlorella, ale navíc je vhodným pomocníkem při hubnutí, obsahuje velké množství antioxidantů, navíc je lépe stravitelná.

Aromatické olejíčky

Nalijte do aromalampy nebo na mělký talířek s trochou vody pár kapek oleje z citrusových plodů, máty peprné nebo eukalyptu. Pokud jedete opravdu „na doraz“, vsaďte na rozmarýnový olej. Kromě jiného povzbudí vaši koncentraci a paměť.

přidejte na:
Šéfredaktor

11. 04. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Na jarní únavu je nejlepší být venku. Sbalit si stan, spacák, vařič a jet alespoň na víkend do přírody. Příliv čerstvého vzduchu a odpočinek zažene každou únavu :-) . My jsme si koupili věci na kempování vloni z https://www.naturehikecz.cz/ a od jara do podzimu jezdíme skoro každý víkend někam :-) .

Týna Ryglová 28. 04. 2024, 06:34