4 rostlinné zdroje vápníku bez laktózy

Mléčné výrobky patří k bohatým zdrojům vápníku. Co si ale počít, když vám mléko nedělá dobře? Ať už trpíte intolerancí na laktózu, nemáte mléko rádi, nebo se vyhýbáte živočišným produktům, zde je několik tipů na to, jak do svého těla vápník dostat bez laktózy.

Vápník je pro naše tělo důležitý. Podporuje funkci nervového a svalového aparátu, stará se o silné kosti a pomáhá udržet tělo v dobré kondici.

Jaké množství vápníku je tak akorát

Doporučená denní dávka vápníku není jednoznačně stanovena. Průměrné číslo se však pohybuje kolem 1 000 mg u dospělého člověka s 30% vstřebatelností.

Jak se vápník vstřebává do těla

Chcete-li do svého těla doopravdy dostat potřebné množství vápníku, měla by vás rovněž zajímat jeho vstřebatelnost. To, že některé potraviny obsahují vysoký podíl vápníku, ještě neznamená, že jej vaše tělo využije. Vstřebávání vitaminů probíhá v tenkém střevě a jeho efektivnost závisí na věku a hladině vitaminu D.

4 bezlaktózové zdroje vápníku

OŘECHY A SEMÍNKA

Co do obsahu vápníku stojí ořechy a semínka hned za mlékem a mléčnými výrobky. Chcete-li svému tělu dopřát komplexní zdroj nejen tohoto prvku, ale také hořčíku, manganu, vlákniny a vitaminu E, neměli byste ve svém jídelníčku opomíjet mandle a chia semínka.

LUŠTĚNINY4 rostlinné zdroje vápníku bez laktózy

Konzumací luštěnin prospějete nejen svým kostem, ale zároveň zbavíte organismus různých škodlivých látek. Vedle antioxidačních účinků patří luštěniny mezi potraviny bohaté na hořčík, draslík, železo, selen, fosfor a zinek.

BROKOLICE

Brokolice patří mezi nejvýraznější zdroje vápníku vůbec. Ačkoli může někdo namítat, že mák obsahuje vápníku více, jeho vstřebatelnost je oproti brokolici minimální. Vstřebatelnost v organismu totiž činí u této brukvovité zeleniny až 60 %.

SÓJOVÉ VÝROBKY

Na seznamu bezlaktózových zdrojů vápníků rozhodně nesmí chybět ani sójové výrobky, protože jsou to právě ony, kdo mají výbornou míru vstřebatelnosti. Například nezralé sójové boby obsahují 63 mg vápníku na 100 g.

přidejte na:
BB

17. 05. 2022

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář