4 byliny, které pomohou na bolest, kašel i imunitu

Rostliny na léčbu neduhů používali už neandertálci – například na záněty v ústech žvýkali kůru z topolu, která působí jako přírodní antibiotikum. Léčivé byliny cíleně sbírají i šimpanzi a přikládají si je na bolavá a poraněná místa. Jako hlavní zbraň proti chorobám se pak rostliny používaly až do 19. století, a později z nich vzešla řada velmi účinných léků. Třeba i první syntetický lék, kyselina acetylsalicylová. Její původ je v salicylu obsaženému ve vrbové kůře a listech. Rostliny přitom hrají zásadní roli v medicíně dodnes a vyrábí se z nich celá čtvrtina moderních léčiv.

Že mají bylinky po zimě na tělo blahodárný účinek, věděly už naše babičky. Jarní býlí se tak podle tradic muselo v kuchyni objevit nejpozději na Zelený čtvrtek. Podle staré pověry má totiž člověk vždy v tento den sníst něco zeleného, aby ho nebolelo v krku a aby byl celkově zdravý. 

Podběl lékařský proti kašli4 byliny, které pomohou na bolest, kašel i imunitu

Podběl je jedna z prvních léčivek, které na nás po zimě vykouknou z půdy. Je velmi účinný proti kašli a má silné protizánětlivé účinky. Užívá se při zánětech horních cest dýchacích i pro snadnější odkašlávání. Výborný je i v kuchyni. Poslouží i k léčení chřipky, astmatu či bronchitidy. Má také močopudné účinky, léčí záněty močového měchýře, je užitečný při cukrovce, protože zinek, který obsahuje, pomáhá využití inzulinu. Pravidelné popíjení čaje z podbělu se naopak nedoporučuje dětem a těhotným ženám kvůli vyššímu obsahu některých alkaloidů. Zevně se užívá v obkladech při zánětu žil, na vředy, špatně se hojící rány a ekzémy. Obklady z čerstvých listů jsou účinné při kloubních bolestech, dně, revmatu i artróze.

Medvědí česnek na imunitu

Bylinka je označována za jeden z největších životabudičů v rostlinné říši. Je vynikající na posílení imunity, mimo jiné i díky vysokému obsahu vitaminu C. Pomáhá k detoxikaci těla od těžkých kovů, likviduje mykózu, má regenerační a antibakteriální účinky na žaludeční mikroflóru, působí močopudně a čistí tak měchýř a ledviny. Působí antisepticky, podporuje střevní mikroflóru, urychluje hojení ran, pomáhá proti křečovým žilám, podporuje metabolismus, krvetvorbu, snižuje krevní tlak, působí proti dně a revmatismu.

Meduňka lékařská na uklidnění

Účinně uklidňuje bušení srdce a srdeční i psychické neurózy. Je ideální bylinkou při celkovém neklidu a duševní nepohodě. Pomáhá při potížích s nespavostí, podrážděností, účinkuje i při bolestech hlavy. Napomáhá rychlému usínání, tiší kašel, uvolňuje žaludeční křeče, zmírňuje nadýmání. Obnovuje a regeneruje celou zažívací soustavu. Umí chránit jakýkoli orgán před stresem a neurózou. Má také antivirové a antibakteriální účinky a podporuje paměť a soustředění.

Kopretina řimbaba proti bolestem hlavy

Řimbaba je nejúčinnější bylinkou proti bolestem hlavy a zabírá i na migrénu. Pomáhá ale i při menstruačních bolestech, snižuje horečku, uvolňuje křeče svalového i nervového původu. Zlepšuje metabolismus, má účinky proti revmatismu, používá se také při zánětu tlustého střeva nebo břišní kolice. Když máte čerstvou řimbabu při ruce – dá se pěstovat doma i na zahradě – můžete si při potížích utrhnout lístek a začít ho žvýkat.

přidejte na:
Šéfredaktor

23. 04. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář