Zdravý olej - olivový olej

Olivový olej je velice zdravý a to především proto, že panenský olivový olej je jediný absolutně přírodní tuk. Získává se lisováním oliv bez přídavku chemických látek a jiných přísad.  Jiné oleje jako například slunečnicový, řepkový a další se získávají extrakcí pomocí chemických rozpouštědel.

24278_medium

Co je v olivovém oleji obsaženo

V olivovém oleji se vyskytují nenasycené mastné kyseliny, jako kyselina olejová  a kyselina linolová. Kyselina olejová snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi. Kombinace mastných kyselin je v olivovém oleji v ideálním poměru, který se u jiného oleje nevyskytuje. Významnou složkou olivového oleje je oleuropein, tato látka snižuje krevní tlak, uvolňuje křeče a chrání před srdečními chorobami. Najdeme zde vitamin E, A a D. Vitamin E a C jsou dobrými antioxidanty, regenerují pleť, udržují zdravé vlasy a nehty, mají antikarcinogenní účinek. Vitaminy A a D jsou významné pro stavbu kostí a chrupavek. Z minerálních látek nejdeme v olivovém oleji draslík, vápník a hořčík. Složkou olivového oleje je také barvivo karoten.

Jak uchovávat olivový olej?

Olej by měl být dostatečně uzavřen a uchováván na vzdušném, tmavém a chladném místě, teplota by neměla přesáhnout 16 C°. Pokud je olej zakoupen v průhledné skleněné láhvi, měl by být přelit do tmavé láhve, aby byl chráněn před světlem a slunečním zářením. Takto uchovávaný olivový olej vydrží skladování i přes dva roky.

Vysoká tepelná stabilita

Bod varu olivového oleje se pohybuje mezi teplotou 210 – 220 C°, tato teplota je mnohem vyšší než bod varu jiných rostlinných a živočišných tuků a olejů. Olivový olej je tedy nejlepší pro kuchyňskou úpravu a to nejen díky své chuti a účinkům na zdraví.

Druhy olivového oleje

Do kategorie nejlepších olivových olejů patří panenské olivové oleje ty se dále rozdělují na:

-         extra panenský olivový olej

-         panenský olivový olej

-         obyčejný panenský olivový olej

Rafinací panenského oleje jsou získávány rafinované olivové oleje. Toto rozdělení se odvíjí od množství obsahu volných mastných kyselin na 100 g oleje.

Olivové oleje z pokrutin jsou získány zpracováním olivových výlisků, při této výrobě se  používají rozpouštědla nebo jiné fyzikální metody. Tyto oleje jsou považovány za oleje nižší třídy, používají se k výrobě mýdel a k průmyslovým účelům.

Olivový olej v kuchyni

Tento olej se výborně hodí pro studenou kuchyni a také pro vaření. Jestliže olej není starší než půl roku neměl by se zahřívat, protože velmi silně prská díky dužninám, které zatím dostatečně neklesly ke dnu. Mladý olej má také výrazné aroma, mohlo mít rušivý efekt. Mladý olej je tedy vhodný k přípravě marinád, omáček, ke zjemnění hotových zeleninových jídel nebo ryb.

K pečení, fritování nebo dušení je vhodný zralý olivový olej, starý nejméně jeden rok. Takový olej je přirozeně vyčištěný, při zahřátí již neprská. Olivový olej by se neměl zahřívat až na bod varu, při dosažení této teploty dochází v oleji ke změnám, rozkládá se za vzniku škodlivých látek.

přidejte na:
Kate

19. 05. 2010

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář