Termosky a termohrnky

K čemu slouží termosky a termohrnky? Jaké jsou druhy termosek a z čeho se vyrábí?

 
Termoska je speciálně vyrobená láhev, která slouží k uchování teploty obsahu. Termosky byly původně vynalezeny pro laboratorní účely, později našly své širší uplatnění pro uchovávání nápojů a potravin. Název termoska se běžně používá pro jakoukoli termoizolační láhev, na trhu je široká škála výrobků z různých druhů materiálů. Základem termosky je dvojitá stěna, kdy vnitřní část je oddělena od vnější izolantem.
 
Termosky se vyrábí jak na nápoje, tak na potraviny a to i ve větších objemech tzv. termohrnce. Termosky a termohrnky na nápoje jsou vhodné jak pro teplé, tak i studené nápoje.  Teplota uvnitř termosky je díky termoizolační vložce stálá, zachování teploty závisí na množství a teplotě nápoje, četnosti otevírání a okolní teplotě. Čím více je termoska naplněna, tím déle obsah udrží původní teplotu. Pro zvýšení účinnosti se doporučuje před vložením horkého nápoje termosku nejdříve vypláchnout teplou vodou, před vložením studeného nápoje vodou chladnou. Vnější plášť termosky bývá buď z kvalitního plastu nebo z nerezu.
 
Nerezové termosky jsou téměř nerozbitné a lze je používat i do náročných podmínek při sportu, kempinku, rybaření a dalších aktivitách. Dvojitý nerezový plášť je velmi odolný, termosky lze používat i po mírné deformaci tvaru po nárazu. Uzávěr nerezové termosky bývá nejčastěji clipový se silikonovým těsněním, systém umožňuje rychlé otevření a zavření termosky jedním stiskem tzv. clipu (plastového mechanického uzávěru).         
 
Plastové termosky jsou vyrobeny z odolných plastů, mají skleněnou termoizolační vložku a jsou opatřeny dávkovacím či šroubovacím uzávěrem pro snadné nalévání nápojů. Termosky a termohrnky jsou použitelné v létě pro uchování chladných nápojů či v zimě pro zahřátí oblíbeným čajem či kávou.      
    
Pokud má termoska dobře sloužit, potřebuje určitou péči a zacházení. Plastové termosky se skleněnou vložkou vyžadují obecně šetrnější manipulaci, pro sport a turistiku jsou proto vhodnější nerezové. Skleněná termoizolační vložka je choulostivá na otřesy, v žádném případě se nedoporučuje s termoskou hrubě zacházet, vkládat do ní kostky ledu, míchat obsah lžící či jinými předměty, plnit nápoji s obsahem CO2 !                   
 
Termohrnce jsou vyráběny z odolných plastů ve veselých barvách v mnoha velikostech (1,5/ 2,5/ 3,5 L…). Vnitřek hrnců tvoří nerezová vložka, výplň mezi stěnami je z PUR pěny pro zachování vynikající izolace při skladování či přenášení potravin. Termohrnec ocení hlavně kuchaři a kuchařky při uskladnění hotových pokrmů před samotným servírováním.     
 
Termosky využijete v domácnosti, zaměstnání i na cestách, udrží nápoje dlouhodobě horké nebo studené.
 
Širokou nabídku termosek, termohrnků a termohrnců naleznete na eshopu WWW.VETROSHOP.CZ
přidejte na:
Vetroshop

21. 05. 2013


Další články

Přidat komentář