T-bone steak

T-bone steak získal své jméno od kosti tvaru písmene T, která jím prochází, vnitřní strana obsahuje kousek svíčkové, pro kterou se tento steak cení. T-bone steak je nejlepší jednoduše okořeněný a poté rychle osmažený, grilovaný, pečený.

Úprava steaků se vyjadřuje anglickými pojmy:

•    Blue rare nebo very rare (velmi jemně propečený) – jenom krátce ošhlehnout nad plamenem. Zvenku je opečen, avšak vevnitř zůstává krvavý.

•    Rare (jemně propečený, teplota středu 52 °C) – Z vnějšku je již tmavě-hnědý a vnitřek se také začíná zabarvovat, avšak je stále rudý.

•    Medium rare (středně propečený, teplota středu 55 °C) – Z vnějšku je tmavě-hnědý, střed steaku je růžový a zbytek vnitřku přechází pomalu do šedo-hnědé poblíž povrchu. Pokud zákazník neřekne jinak, budou mu takto připraveny steaky v dobrých steakhousech.

•    Medium (teplota středu 60 °C) – Úplný střed je stále růžový, ačkoli zbytek masa už je zcela propečen do šedo-hnědé barvy.

•    Medium well, (Medium well) done (teplota středu 65 °C) - Maso už je téměř celé hnědé, pouze s náznaky růžové. Šťavnatost se již vytrácí.

•    Well done (teplota středu 71 °C) – Maso je již zcela propečeno skrz naskrz. Šťavnatost a jemnost masa se v větší části vytratila a maso vypadá suše a gumově.

Zdroj obrázku: supermmarket.com; ribshackred.wordpress.com

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář