Švestky

Plody slivoně či švestky, které se pěstují stovky let a pochází z Asie. Existuje na 2000 odrůd tohoto ovoce. Například slívy, mirabelky, trnky, blumy a další. Liší se od sebe tvarem, barvou slupky i dužiny. Řadí se mezi peckoviny. Obsahují mnoho sacharidů a vlákniny, jsou bohaté na minerály a stopové prvky jako je železo, měď, zinek, draslík a vápník, vitaminy skupiny B, vitamin C a betakaroten. Oblíbené sušené švestky obsahují tyto živiny ještě v koncentrovanějším množství. Toto ovoce vám může pomoci na zácpu, podpořit chuť k jídlu, zlepšit látkovou výměnu, funkci ledvin a jater. Modré barvivo pomáhá tlumit záněty, snížit hladinu cholesterolu a chránit před rakovinou nebo srdečním infarktem. V sezoně je můžete koupit v obchodech i na tržnicích čerstvé z domácí produkce, v zimním období z dovozu nebo jako kompot. V kuchyni je využijete převážně při přípravě sladkých pokrmů jako jsou nákypy, tvarohové, kynuté nebo bramborové knedlíky, koláče s drobenkou, bublaniny a záviny. Sušené se hodí do těst na litý perník, biskupský chlebíček, cookies nebo drobné cukroví. Chutově dobře doplní i pečené maso nadivoko - králíka, kachnu, husu i kuře. Ze švestek si můžete uvařit domácí povidla nebo je nechat vypálit na slivovici. Pokud máte nejraději ovoce zasyrova, tak na švestky, stejně jako na jiné peckoviny nepijte mnoho tekutin. Mohlo by vám to způsobit nevolnost a střevní potíže.

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář