Rybíz

Rozlišuje několik základních odrůd. Rybíz černý – charakteristickým rysem jsou větší, černé, matné bobule, které jsou na jazyku příjemně sladkokyselé. Obsahuje málo cukrů a zároveň mnoho vitamínů a minerálních látek. Do našeho těla se tak konzumací dostane vitamín C, B, draslík a železo. Tyto látky posilují náš trávicí systém. Můžeme jej sušit a následně z něj vařit čaj, bobule se sbírají a vytváří se z nich marmelády, ovocné šťávy. Červený rybíz – bobule jsou červené, proti světlu lze vidět jádra, je trpčí než černý rybíz, ale záleží na odrůdě tohoto typu, vyskytují se i velmi sladké bobule. Obsahuje velké množství vitamínu C a A. Jeho konzumace posiluje náš obranný systém, působí proti kašli a nachlazení. Listy se využijí při přípravě ovocného čaje, bobule se sbírají a následně využívají k přípravě kompotů, džemů, sirupů. Rybíz se dá dobře mrazit a uchovat tak na zimu, kdy budou prospěšné látky ještě více potřeba. Rybíz očistíme od stopek, propláchneme a necháme dobře oschnout, poté skladujeme do nádob a mrazíme. Konzumujeme jej samotný, ale výborně chutná jako součást moučníků, pudinků, můžeme bobulemi zdobit zmrzlinové poháry, plnit ovocné knedlíky.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář