Řepkový olej

Jedná se o rostlinný olej vysoké kvality a domácí produkce. Je podobný a srovnatelný s olejem olivovým, dokonce bývá označován za prospěšnější, díky vysokému obsahu cenných látek. Vyrábí se lisováním semen řepky olejné. Je to rostlina z čeledi brukvovitých a je známá již od 8. století. Získaný řepkový olej obsahuje průměrně 42% tuku, 20% bílkovin, 12% vlákniny a vodu. Je významným zdrojem zdraví prospěšných vícenenasycených mastných kyselin, vitaminů rozpustných v tucích a obsahuje jen velmi málo špatných nasycených mastných kyselin. Konzumace tuků je pro funkci organizmu velmi důležitá, proto byste je neměli ze stravy vynechávat, ale vybírat si opravdu ty kvalitní. Celkový příjem tuků by měl tvořit 30-35% denního energetického příjmu a rozhodně by neměl klesnout pod 20%. Nedostatek tuků se může negativně projevit nedostatkem vitaminů rozpustných v tucích, kolísající hladinou hormonů a špatnou funkcí imunitního systému. V kuchyni olej oceníte především proto, že je nositelem příjemné chuti. Řepkový olej využijete jak pro přípravu teplých jídel i na smažení, tak do zálivek a dresinků na různé saláty, do majonéz a výrobků studené kuchyně. V obchodech je tento produkt k dostání v litrových i větších baleních, a to i v BIO kvalitě.

 

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář