Polenta

Kukuřičná mouka nebo krupice. Je často používaná nejen v italské kuchyni, ale také v Maďarsku, Švýcarsku, Sardinii, na Korsice nebo Balkáně. V každé zemi má svůj název a také se na různé způsoby servíruje. Její příprava je velmi jednoduchá a rychlá a využijete ji na velmi mnoho způsobů. Koupit si ji můžete v prodejnách zdravé výživy i v supermarketu, vybrat si můžete obyčejnou nebo instantní, která je hotová již do 5 minut. Pro lepší chuť ji můžete vařit ve vývaru, s bylinkami, cibulkou, kořením nebo nastrouhaným parmezánem. Dá se konzumovat jako samostatný pokrm - kaše nasladko s ovocem či doplněná opečenou klobáskou, brynzou nebo zeleninou. Když teplou polentu vylijete na vymazaný pekáček a necháte vychladnout, lze z ní vykrajovat různé tvary, ty opékat a potom podávat jako knedlík k masu nebo guláši. V neposlední řadě se z polenty dělají noky, slané koláče, zapékané pokrmy z plátů, podobně jako lasagne a jiné. V sypkém stavu se přidává do těsta na moučníky i slané pečivo. Receptů je opravdu je nepřeberné množství, stačí se inspirovat a pustit se do díla. Polenta ve spíži vám může zachránit nejednu večeři!

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář