Pistáciový olej

Lisuje se z pistácií, což jsou plody keře pistácie, původem z Asie. Oříšky jsou ukryty ve světlých skořápkách, na keři rostou v hroznech. V době zralosti skořápky podélně pukají, ale pokud jsou nepříznivé podmínky, k prasknutí nemusí dojít. Jádro se barevně pohybuje od žluté po zelenou, čím zelenější je, tím je kvalitnější. Pistácie mají charakteristickou nasládlou chuť, obsahují velké množství oleje, dále jsou zdrojem bílkovin, cukru, draslíku, hořčíku, vápníku, železa, zinku a selenu. Všechny tyto látky následně obsahuje i olej, ten využíváme k dochucení zeleninových salátů, dezertů. Barvou je tmavě zelený, silně aromatický. Při jeho konzumaci si musí dát pozor osoby alergické na ořechy – alergie se projeví i po konzumaci tohoto oleje.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář