Ajax-loader
Petrželová nať

Petrželová nať

Další názvy

Petržel kadeřavá, petruška, kudrnka

Použití v kuchyni

Petrželová nať je velkým zdrojem vitamínu C, kyseliny listové, provitaminu A, dále obsahuje minerály jako hořčík, vápník, draslík a železo, také flavonoidy a silice.

Čerstvě nasekaná se přidává do polévek, omáček, brambor, rýže, salátů, ryb, sýrů, pomazánek, vaječných pokrmů, bylinkových másel, majonézy, salsy nebo pesta. Tvoří mimo jiné základ mnohých směsí koření. Nejlepší a nejvýživnější je ovšem čerstvá.

Rady

Těhotné ženy by se petrželi měly vyhnout. Po porodu ale může kořen petržele pomoci s vylučováním mléka a ke stahům dělohy.

Fotogalerie

Křenová pochoutková pomazánka

Křenová pochoutková pomazánka

Nejdříve očistíme a nastrouháme křen. Šunku pokrájíme na malé kousky, smícháme s nastrouhaným křenem a poka...

Vepřové řízky se širokými nudlemi

Vepřové řízky se širokými nudlemi

Maso očistíme a nakrájíme na čtyři plátky. Na okrajích je mírně nařízneme a z obou stran zlehka naklepeme....

Mrkvová pomazánka se sýrem

Mrkvová pomazánka se sýrem

Omytou a očistěnou mrkev nastrouháme na jemném struhadle. Máslo, tvaroh, strouhaný sýr a mrkev v misce sm...

Pórkový mozeček

Pórkový mozeček

Očištěné pórky uvaříme ve slané vodě, poté je vyjmeme, nakrájíme na drobno a osmahneme na másle. Přidáme ve...

Pomazánka z Moravanky

Pomazánka z Moravanky

Lák ze sklenice Moravanky slijeme, zeleninu necháme na cedítku okapat a poté ji na jemno nakrájíme. Přidáme...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Petrželová nať Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře