Ajax-loader
Petrželová nať

Petrželová nať

Další názvy

Petržel kadeřavá, petruška, kudrnka

Použití v kuchyni

Petrželová nať je velkým zdrojem vitamínu C, kyseliny listové, provitaminu A, dále obsahuje minerály jako hořčík, vápník, draslík a železo, také flavonoidy a silice.

Čerstvě nasekaná se přidává do polévek, omáček, brambor, rýže, salátů, ryb, sýrů, pomazánek, vaječných pokrmů, bylinkových másel, majonézy, salsy nebo pesta. Tvoří mimo jiné základ mnohých směsí koření. Nejlepší a nejvýživnější je ovšem čerstvá.

Rady

Těhotné ženy by se petrželi měly vyhnout. Po porodu ale může kořen petržele pomoci s vylučováním mléka a ke stahům dělohy.

Fotogalerie

Tabbouleh z quinoy

Tabbouleh z quinoy

Quinou uvaříme podle návodu na obalu a necháme vychladit. Vyšleháme olej, ocet, citrónovou šťávu, vanilkový...

Vaječné housky s rajčaty

Vaječné housky s rajčaty

Rajčata přepůlíme, řezné strany potřeme olejem a smažíme je na pánvi řeznou stranou dolů. Poté je otočíme a...

Vepřová rolka s petrželkou a česnekem

Vepřová rolka s petrželkou a česnekem

Maso nařízneme na plát, ten pak osolíme a opepříme. Zevnitř potřeme maso utřeným česnekem, hořčicí, posype...

Škeble s chorizem a bílými fazolemi

Škeble s chorizem a bílými fazolemi

Klobásu nakrájíme na kolečka. Cibuli a česnek nakrájíme na jemno. Polovinu petrželky nakrájíme na jemno, dr...

Štika s fazolemi a chorizem

Štika s fazolemi a chorizem

Fazole si namočíme ve vodě den předem. Poté je propláchneme a zalijeme dvěma litry vody. Přidáme 3 stroužky...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Petrželová nať Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře