Ajax-loader
Petrželová nať

Petrželová nať

Další názvy

Petržel kadeřavá, petruška, kudrnka

Použití v kuchyni

Petrželová nať je velkým zdrojem vitamínu C, kyseliny listové, provitaminu A, dále obsahuje minerály jako hořčík, vápník, draslík a železo, také flavonoidy a silice.

Čerstvě nasekaná se přidává do polévek, omáček, brambor, rýže, salátů, ryb, sýrů, pomazánek, vaječných pokrmů, bylinkových másel, majonézy, salsy nebo pesta. Tvoří mimo jiné základ mnohých směsí koření. Nejlepší a nejvýživnější je ovšem čerstvá.

Rady

Těhotné ženy by se petrželi měly vyhnout. Po porodu ale může kořen petržele pomoci s vylučováním mléka a ke stahům dělohy.

Fotogalerie

Karbanátky v pivním těstíčku

Karbanátky v pivním těstíčku

Mletá masa dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme vajíčko, 2 lžíce horké vody, promícháme a necháme spoji...

Bylinkový koktejl

Bylinkový koktejl

Do mixéru vlijeme podmáslí přidáme 2 lžíce omyté, nasekané zelené natě petrželky a libečku, přidáme špetku ...

Houbové knedlíky

Houbové knedlíky

Houby očistíme a pokrájíme. Oloupanou cibuli i petržel nasekáme na drobno. V pánvi rozehřejeme kousek másl...

Houbové krokety

Houbové krokety

Čerstvé houby očistíme a nakrájíme na plátky. Oloupanou cibuli nadrobno nasekáme a v pánvi s rozehřátým ole...

Houbové smaženky se špenátem

Houbové smaženky se špenátem

Čerstvé houby očistíme, nakrájíme na plátky a orestujeme na lžíci oleje. Špenát podusíme a necháme zchladno...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Petrželová nať Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře