Palačinka

Jednoduchý moučník z litého vaječného těsta. Na jejich přípravu potřebujete mléko nebo smetanu, mouku, vejce buďto celá nebo v případě jemných francouzských palačinek Crepes jen žloutky, dále špetku soli a malé množství cukru. Když jej vynecháte, nic se nestane. Mouku použijte polohrubou nežli hladkou, palačinky budou krásně kypré. Můžete ji také obměnit za pohankovou, špaldovou, amaranthovou a pokud dodržujete bezlepkovou dietu, zcela ji nahraďte moukou rýžovou. Těsto má být řídké asi jako smetana na šlehání a na lehce omaštěné pánvi z něj usmažte opravdu tenké palačinky. Když do těsta přidáte trochu kakaa na pečení, získáte palačinky kakaové, potírejte je třeba nutelou. Obvykle se natírají džemem, povidly, tvarohem a ovocem, rolují se nebo skládají do šátku. Doplnit je můžete šlehačkou, čokoládou, zmrzlinou a ovocnými omáčkami. Atraktivní jsou palačinky flambované na trošce pálenky. Můžete je také skládat na sebe, promazat různými náplněmi, vychladit a podávat jako dort. Oblíbené jsou zapečené a připravené naslano třeba se špenátem, masem, sýrem a šunkou či s houbami. V neposlední řadě poslouží jako vložka do polévky, a to nakrájené na širší nudle. Upečené palačinky, které nespotřebujete, zabalte do alobalu a uložte do mrazničky. Potom je ale nechte pozvolna v lednici rozmrznout a  dobře prohřejte nebo zapečte. Palačinkové těsto můžete zakoupit i v prášku.

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář