Ajax-loader
Mléko

Mléko

Přidat na Pinterest
Tekutina bílé barvy. Rozeznáváme několik druhů mléka. Kondenzované mléko - běžně k dostání převážně v plechovém obalu. Vyrábí se z kravského mléka v procesu odstřeďování, tím vznikne velmi hustá tekutina nažloutlé barvy. Obsahuje velké množství cukru. Jeho charakteristickou vlastností je i dlouhá trvanlivost. Používá se při výrobě domácích vaječných likérů, vánočního cukroví, přidává se do karamelových bonbónů, dezertů. Kozí mléko - v obchodech není až tak běžně k sehnání. Od kravského mléka se odlišuje obsahem některých látek, a tak kozí mléko působí na náš organismus rozdílně. Neobsahuje kasein (bílkovina vyskytující se v kravském mléce), který u mnoha lidí způsobuje alergické reakce, takže je vhodné i pro malé děti a dospělé s tímto problémem. Nahrazením běžně používaného mléka tímto druhem, pozitivně ovlivníme náš trávicí trakt a to zejména slinivku, dále pak zlepšíme vzhled pokožky a posílíme imunitní systém. Můžeme jej pít studené, tepelně upravené a najdeme ho i v různých mléčných výrocích, které jsou vyrobeny z kozího mléka, jako jsou jogurty, kefíry nebo sýry. A kravské mléko - produkt Tura domácího. K dostání plnotučné, polotučné nebo nízkotučné. Obsahuje důležité látky, bílkoviny, které jsou nezbytné pro náš organismus a také tuk, který je dobře využitelný. Dále je zdrojem velmi důležitého vápníku, který podporuje růst kostí, nalezneme zde fosfor, draslík, hořčík a vitamíny B a D. Bílkovina kasein může způsobovat alergické reakce. Pokud bychom nahradili dlouhodobě stravu pouze mléčnými výrobky, vedlo by to k chudokrevnosti, protože mléko obsahuje velmi málo železa.

Fotogalerie

Minimazance s drobenkou

Minimazance s drobenkou

Mouku prosejeme do mísy a přidáme sůl. Mléko dáme do kastrůlku a lehce ohřejeme tak, abychom v něm udrželi ...

Doublenské vdolky

Doublenské vdolky

Z rozdrobeného droždí, trošky teplého mléka, lžičky cukru a lžičky mouky necháme vzejít kvásek. Mouku pros...

Bábovka v hrnku

Bábovka v hrnku

Mouku, prášek do pečiva a kakao smícháme, přidáme olej, mléko, vajíčko a promícháme. Těsto vlijeme do vymaz...

Sterilované fazolky na smetaně s vejci - Rox

Sterilované fazolky na smetaně s vejci - Rox

Sterilované fazolky již jsou ochucené, mražené či čerstvé osolíme a okyselíme hned na začátku vaření, aby n...

Křenová omáčka s vepřovým masem

Křenová omáčka s vepřovým masem

Maso mírně osolíme, opečeme zprudka na másle a dáme vařit do horké osolené vody. Když je měkké, vyndáme je...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Mléko Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře