Mangold

U nás je mangold téměř neznámá a málo používaná zelenina. Je příbuzný řepě a pochází ze Středomoří. Vhodná ke konzumaci je rostlina pěstováná od léta do podzimu, kdy se z ní jen odlamují listy, které znovu dorůstají. Obsahuje velké množství minerálů jako je vápník, hořčík a železo, dále karotenoidy a vitamin C. Toto složení je důležité pro stavbu kostí, pro zdavé srdce a svaly, krvetvorbu i mozkovou činnost. Vláknina zas na sebe váže škodliviny a pomáhá tak očišťovat organizmus. V kuchyni jej využijete jako alternativu špenátu nebo kapusty. Vhodný je i jako doplněk do salátů.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář
Chybějící obrázek
mám ráda odrůdu mangoldu, kterou jsem si pojmenovala perpetum mobile, protože roste po celý rok, neustále obrůstá, nevybíhá do květu ( i když v letošním suchém počasí pár rostlinek vykvetlo) a má těžko zapamatovatelné jméno-perpetual spinach, mladé listy vynikající do salátů, ještě teď v listopadu sklízím listy tohoto mangoldu, dále mám řapíkatý mangold žlutý, bílý a červený

atabana 20. 11. 2009, 20:48