Lanýže

Houba z čeledi lanýžovitých, která roste podzemní symbióze se stromy u jejich kořenů. Rozeznáváme desítky druhů, z gastronomického pohledu jsou nejvzácnější bílé lanýže. Ty rostou v průběhu podzimu až do ledna a to na území například Itálie nebo Chovatska. Lanýže jsou považovány za opravdovou delikatesu po celém světě. Tomu odpovídá také jejich astronomická cena i 3000 euro za kilogram. Pořádají se i dražby vzácných kousků. Hledačům lanýžů se říká Trifolai. Ti vlastní vycvičené psy, kteří vyčmuchají lanýž i pár desítek centimetrů v zemi. Dříve je hledala také prasátka, ale ta objevené lanýže mnohdy sežrala. Lanýž může být různých velikostí, jeho povrch je krémové barvy a jakoby zcvrklý. Chuť je velmi výrazná, aromatická a štiplavá. Konzumuje se zásadně čerstvý a tepelně neupravený. Používá se nastrouhaný na rizoto, těstoviny nebo masové pokrmy.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář