Ajax-loader
Jablko

Jablko

Přidat na Pinterest
Ovoce, plod jabloně. Nejběžněji využívané ovoce. Obsahuje velké množství vitaminu C a látky, které napomáhají lidskému organismu snižovat riziko rakoviny. Barva (od žluté, zelené až po tmavě červenou) a tvrdost slupky se odlišuje podle typu odrůdy. Rozlišujeme letní, pozimní a zimní druhy. Využití jablek je bohaté, konzumovat je můžeme samotné, lze je sušit (nejlepší je šetrné pozvolné sušení, které uchovává v ovoci cukry, vitaminy a minerály). Sušená jablka označujeme jako křížaly, prospívají našemu trávicímu traktu. Lze z nich připravovat kompotované ovoce, výborně se hodí do koláčů. Pokud z jablek odstředíme šťávu, získáme velké množství vlákniny, vitaminů, minerálů a přírodního cukru v jedné sklenici. Pomocí destilace lze i z jablek získat pálenku (jabkovice).

Fotogalerie

Ruský salát

Ruský salát

Menší salátovou okurku omyjeme a oloupeme. Rajčata, mrkev, jablko a slívy nakrájíme na tenké nudličky. Omyt...

Křehký jablečný koláč

Křehký jablečný koláč

Ze změklého másla, hladké mouky, cukru a vejce vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fó...

Pomazánka s hermelínem

Pomazánka s hermelínem

Hermelín utřeme s omytými, oloupanými nastrouhanými jablky a máslem a mažeme na plátky bílé veky. Zdobíme n...

Tvarohové lívance s jablky

Tvarohové lívance s jablky

Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme rozpuštěný tuk, oloupaná a na hrubo nastrouhaná jablka, polohrubou mouku...

Jablečňáky dle Ládi

Jablečňáky dle Ládi

Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na jemno. Přidáme hrubou mouku a vypracujeme lepiv...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Jablko Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře