Feta

Sýr, původem z Řecka. Vyrábí se z mléka ovcí nebo koz, barva je bílá. Nechává se po dobu dvou měsíců uzrát ve slaném nálevu a tak získává své chuťové vlastnosti. V závislosti na použitém mléku se mění i aroma a chuť sýra. Ovčí mléko mu dodává plnější a výraznější chuť, je také více tučné. Sýr se vyznačuje svou charakteristickou drobivostí a slaností. Na první pohled připomíná tvaroh. Feta obsahuje asi 45% tuku. Vybrat si můžete mezi měkkou a tvrdou variantou. Je nezbytný při přípravě řeckého salátu, ale můžeme jej využít i na těstoviny v rajčatové omáčce nebo se špenátem, obohatit zapékané pokrmy z brambor, zeleniny a masa. Hodí se také do náplní slaných koláčů a dalších variací s listovým těstem. Pro svou slanou chuť je v kuchyni oblíbený hlavně ve spojení se zeleninou, které dodává na pikantnosti, ale nemusíme se bát ani spojení feta sýru a ovoce (např. netradiční salát z melounu, oříšků a této ingredience).Olíbený je i naložený s kořením, cibulí a česnekem v olivovém oleji, podávaný jako chuťovka k vínu.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář