Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Cizrna

Cizrna

Přidat na Pinterest
Pochází ze Středního východu. Jedná se o luštěninu příbuznou hrachu, můžete ji tedy znát i pod názvem římský hrách. Cizrna vypadá jako lískový oříšek bez slupky a je i zhruba takové velikosti. Známé jsou dva druhy těchto semen, tmavé a krémové barvy. Pěstuje se v Asii, Indii, Mexiku, Argentině, Španělsku nebo Řecku. Kdysi se pěstovala i u nás na Moravě a také na Slovensku. Cizrna obsahuje hodně sacharidů, bílkovin i vlákniny. Je také dobrým zdrojem železa, fosforu, vápníku, hořčíku, kyseliny listové, linolové, aminokyseliny lysinu a vitaminu E. Konzumace cizrny vám může pomoci stimulovat tvorbu kolagenu a zlepšit stav chrupavek a pojiv, snížit hladinu cholesterolu, příznivě působí na peristaltiku střev, trávení a detoxikaci organizmu. Cizrna je vhodná pro děti, kterým chutná hlavně díky její oříškové chuti, dále pro celiaky a diabetiky, protože udržuje hladinu cukru v krvi a neobsahuje lepek. V kuchyni z ní můžete připravit známý izraelský pokrm zvaný hummus, polévky, přílohy, pomazánky nebo sladké kaše. Před vařením je třeba semena namočit, osolit až ke konci vaření a vařit bez poklice.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Sladké a pálivé kari

Sladké a pálivé kari

Na oleji restujeme po dobu jedné minuty kari pastu. Poté přidáme cukr a šťávu z poloviny citrónu a povaříme...

Fazolová pomazánka s cizrnou

Fazolová pomazánka s cizrnou

Vařené fazole a cizrnu smícháme s citrónovou šťávou ze dvou citrónů a kůrou pouze z jednoho citrónu, česnek...

Cizrnová polévka s citrónovou kůrou

Cizrnová polévka s citrónovou kůrou

Cizrnu necháme přes noc namočenou ve vodě. V hrnci na olivovém oleji orestujeme česnek (neoloupaný, jen t...

Ovocný krůtí tažín

Ovocný krůtí tažín

Cibuli, mrkev a petržel nakrájíme na tenké plátky. Sušené meruňky a švestky nakrájíme na kousky. Cibuli...

Pečené kuře s paprikami a fetou

Pečené kuře s paprikami a fetou

Tři stroužky česneku prolisujeme, zbytek necháme v celku. Prolisovaný česnek smícháme s oreganem a šťávou ...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Cizrna Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Thumb
jo jsou to moc hezké stránky:-)

veronika :) 19. 03. 2011, 12:09

Facebook komentáře