Ajax-loader
Cizrna

Cizrna

Přidat na Pinterest
Pochází ze Středního východu. Jedná se o luštěninu příbuznou hrachu, můžete ji tedy znát i pod názvem římský hrách. Cizrna vypadá jako lískový oříšek bez slupky a je i zhruba takové velikosti. Známé jsou dva druhy těchto semen, tmavé a krémové barvy. Pěstuje se v Asii, Indii, Mexiku, Argentině, Španělsku nebo Řecku. Kdysi se pěstovala i u nás na Moravě a také na Slovensku. Cizrna obsahuje hodně sacharidů, bílkovin i vlákniny. Je také dobrým zdrojem železa, fosforu, vápníku, hořčíku, kyseliny listové, linolové, aminokyseliny lysinu a vitaminu E. Konzumace cizrny vám může pomoci stimulovat tvorbu kolagenu a zlepšit stav chrupavek a pojiv, snížit hladinu cholesterolu, příznivě působí na peristaltiku střev, trávení a detoxikaci organizmu. Cizrna je vhodná pro děti, kterým chutná hlavně díky její oříškové chuti, dále pro celiaky a diabetiky, protože udržuje hladinu cukru v krvi a neobsahuje lepek. V kuchyni z ní můžete připravit známý izraelský pokrm zvaný hummus, polévky, přílohy, pomazánky nebo sladké kaše. Před vařením je třeba semena namočit, osolit až ke konci vaření a vařit bez poklice.

Fotogalerie

Cuketa s cizrnou

Cuketa s cizrnou

Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Cibuli necháme na oleji změknout a přihodíme česnek. Chvíli smažíme, d...

Cizrna na paprice se smetanovou omáčkou

Cizrna na paprice se smetanovou omáčkou

Propláchnutou cizrnu namočte na 5-10 hodin. Namáčecí vodu před vařením slijte a použijte novou. Tím se zbav...

Hustá cizrnovo - bramborová polévka s mangoldem

Hustá cizrnovo - bramborová polévka s mangoldem

Osmažíme pomalu cibulku a česnek na oleji. Přidáme koření, necelou malou lžičku soli a společně chvíli ores...

Cizrnová polévka s celerem

Cizrnová polévka s celerem

Na oleji orestujeme nakrájený řapíkatý celer. Část zelené nati si schováme na konečnou ozdobu. Přidáme nad...

Dětská hedvábná rýže s cizrnou

Dětská hedvábná rýže s cizrnou

Rýži dáme povařit do dvojnásobného množství vody než obvykle. Asi po 12 minutách přimícháme přecezenou cizr...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Cizrna Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Thumb
jo jsou to moc hezké stránky:-)

veronika :) 19. 03. 2011, 12:09

Facebook komentáře