Česnek

Česnek kuchyňský pochází z Asie. Je to víceletá rostlina z čeledi liliovitých. Palice je složena ze stroužků v počtu 12-20. Zralý česnek se sklízí po 5 měsících, nechává se sušit na slunci a poté se váže do copů. Čeneku je samozřejmě více odrůd. U nás je obvyklý bílý s tenoučkou slupkou nebo druh se slupkou zbarvenou do nachova, který má velké masivní stroužky.  Má široké využití nejen jako zelenina v kuchyni, ale také jako léčivá rostlina. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, mezi nimiž je nejdůležitější alicin, přírodní antibiotikum. Díky léčivému složení je česnek výborný proti nachlazení, snižuje cholesterol v krvi, působí proti kornatění cév a blahodárně působí na celý trávicí trakt. Diabetici si ho v kuchyni pochvalují pro jeho schopnost snižovat cukr v krvi. Nejzdravější je v syrovém stavu, ale jeho aroma je natolik výrazné, že mnozí z nás dají přednost jeho tepelnému zpracování. Pokud chcete podpořit tvorbu cenných látek, tak česnek nakrájejte a nechte 10 minut na vzduchu oxidovat. Stane-li se vám, že to s ním přeženete, přidejte do pokrmu petrželku, ta totiž česnekovou chuť stahuje. Také si dejte pozor, aby jste česnek nepřipálili, zhořkl by. Narazíte-li na dobrý domácí česnek, neváhejte a nakupte do zásoby. Nedávejte jej však do lednice, ve vlhku hnije nebo vyraší. Raději jej naložte do olivového oleje, soli nebo prolisovaný do 100% tuku. Při dobrém skladování v chladu a temnu vydrží opravdu velmi dlouho, klidně do další sklizně.

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář