Zdraví na dosah ruky



Říkáte si jak můžeme mít zdraví na dosah ruky? Obyčejné jablko utržené právě ze stromu vám jej přinese. Jabloň je typickým běžným stromem, který najdete skoro v každé zahradě. Vězte, že i obyčejné jablko má svou kouzelnou moc. Tajemství jablka bylo objeveno již v dávnověku. 


Něco málo z historie...

Jablko je jedním z nejstarších darů matky přírody. V dávných dobách se stalo symbolem královské moci a jeho napodobenina se nachází v královských klenotech. Je symbolem ženské sexuální přitažlivosti, lásky a plodnosti. Rovněž v mytologii má významné postavení. Již naši předci ho pokládali za symbol regenerace a věčné svěžesti. V našich zemích se rozšířilo pěstování jablek do sadů a zahrad během vlády Karla IV. 


Využití jablek 

Na trhu jsou v čerstvém stavu dostupná po celý rok. Vybrat si můžete z více odrůd a také barev. Záleží na vaši chuti, které dáte přednost. Kyselému nebo sladšímu, červenému (Idared, Spartan, Gala), žlutému (Golden Delicious) či zelenému (Granny Smith). V kuchyni s ním můžete doslova čarovat. Používají se na tradiční štrúdl či koláče, do zákusků, osvěží i zeleninové nebo bramborové saláty. Nemůžete s ním pokazit téměř žádný pokrm počínaje chlebem s máslem až po pečenou kachnu. Je to nejrozšířenější druh ovoce, ze kterého se vyrábí džusy, mošty, dětské výživy, kompoty, džemy nebo čaje. Z čerstvých nebo sušených slupek z jablek si můžete připravit lahodný, voňavý čaj a také jablečný ocet, který je považován za elixír mládí. 


Vliv jablek na zdraví 

Jablka jsou nejzdravější syrová. Patří k nejtradičnějšímu ovoci a lidskému tělu jsou velmi prospěšná. Obsahují vitamín C, minerální látky jako hořčík, draslík, železo, křemík, vápník, měď, zinek, pektin i řadu antioxidantů. Nejbohatším zdrojem je slupka, která obsahuje především vlákninu, vitamíny, minerály, karotén a nenasycené mastné kyseliny. Jablka nejsou energeticky vydatná jelikož obsahují až 85 % vody, ale mají jednu zvláštnost. Kromě vysokého obsahu vitamínů, mají schopnost regulovat celou řadu orgánů v těle. Posilují imunitní systém, stabilizují hladinu cukru v krvi, posilují srdce, cévy, a krevní oběh. Dále pak například působí proti zácpě, jsou účinné při bolestech hlavy i závratích a snižují hladinu cholesterolu. Chrání proti rakovině, Parkinsonově či Alzheimerově chorobě. Pravidelná konzumace působí blahodárně na dásně, odstraňuje dokonce zubní plak. Konzumace jablek má rovněž příznivý vliv na náš metabolismus, díky přítomnosti velkého množství vlákniny. 


Rada na závěr

Sníst jablko před spaním vám pomůže lépe usnout. Zatímco tělo odpočívá, jablko absorbuje škodlivé látky v organismu. Zkuste věnovat jablku větší pozornost, nejen pro jeho léčebné účinky, ale bude vám také skvělým pomocníkem v boji proti nadbytečným kilům.
přidejte na:

15. 09. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář