Zázračný zázvor

Ano, zázvor je vskutku zázračný. Pomáhá snad na všechny neduhy - pohybového aparátu, zažívacího ústrojí, při bolestech hlavy, proti nachlazení, při hubnutí.... Obsahuje totiž gingeroly, což jsou právě ty látky, které způsobují jeho ostrou chuť, no a ty působí silně protizánětlivě. Způsobuje totiž útlum tvorby těchto zánětlivých látek, zejména u revmatu. Působí i anesteticky, proto zabírá při bolení hlavy. Kdo trpí na mořskou nemoc, má vyhráno - zázvor zastavuje produkci látek, které vyvolávají nevolnost. Rovněž významně aktivuje látkovou výměnu, takže kdo potřebuje zhubnout, má šanci. Obklady z něj pomáhají při namožených šlachách, pomáhá i proti křečím. Kdo trpí studenýma nohama, také si pitím zázvorového čaje pomůže - zázvor krásně prokrví všechny sliznice. Jeho účinky jsou známy odpradávna - zejména čínské lidové léčitelství ví o tom své.

Nejrozšířenější úpravou je prostý nálev - na O,5 l vezmeme kousek čerstvého zázvoru o velikosti vlašského ořechu, nastrouháme ho a zalijeme vařící vodou. A můžeme konzumovat. Kdo chce, může osladit medem, přidat citron - pozor, citron, aby neztratil vitamin C, přidáváme až do mírně teplého nápoje. Kdo chce účinky zázvoru zvýraznit, stačí, když k němu přidá trochu čerstvého česneku.

Známe i zázvorový olej - když přidáte pár kapek (3 postačí) do lžičky oleje či krému, pak stačí namazat a namasírovat bolavé klouby a uleví se jim.

Zázvor můžete i pěstovat jako okrasnou květinu, pěkně doma. Stačí, když vám kousek hlízy pustí klíček - zasadíte, zaléváte a můžete se těšit, že vyroste, vykvete, ale co je nejdůležitější - nechá po sobě novou hlízu. Proto s tím počítejte a zázvor zasaďte do většího květináče.

Nenechte se odradit jeho na první moment nepříjemnou, až štiplavou chutí. Uvidíte, že příští porce bude mnohem příjemnější. Možná pomůže, když si zpočátku, než si na jeho chuť zvyknete, připravíte čaj slabší.

přidejte na:
Ajaja

15. 02. 2010


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Nevěřil jsem,vyzkoušel jsem, a je to pravda neznám lepší bylinu.DOPORUČUJI VŠEM .(po 14 dnech užívání lepší než viagra)

Martin 03. 06. 2012, 19:29

Ajaja
Jj, používám zázvorový nálev (čistý a silný) na cokoli - na revma, rozházený žaludek, na zahřátí... Nikdy mě nezklamal, vždy pomohl.

Ajaja 13. 06. 2012, 18:37