Zážitky naší adminky v Ola Kala

Administrátorka Daniela, zapálená kuchařka a milovnice nových ingrediencí a receptů se vydala na průzkum do školy vaření v Ola Kala. O své zážitky se chce podělit i s vámi, uživateli sRecepty.CZ

Jako každý den, tak i dnes přemýšlím, co připravím rodině k obědu. Vytahuji hrnce a zkontroluji lednici. Moje tříletá dcera tasí vařečku a huláká, že mi pomůže.

Už má nadvakrát zamotanou zástěru a čeká na "bojový úkol". Dívám se na ni a napadá mě, zda nestojím u zrodu budoucí členky olympijského týmu kuchařů či cukrářů.

A kdy jsem vlastně já držela vařečku poprvé? Nevím, ale ve 14-ti jsem upekla svůj první patrový dort k narozeninám pro bráchu.

Jsem postižený nadšenec. K Vánocům a narozeninám si přeji vykrajovačky a dortové formy, z dovolených a výletů vozím jedlé suvenýry. A znáte to, ochutnáte tamní speciality a potom si je chcete připravit doma. Nakonec zjistíte, že jste vyrobili zcela něco jiného, co původní záměr připomíná jen s velkou dávkou fantazie.

Mantinely se posunuly a možná už mám těch formiček moc a tak jsem si nově přála absolvovat kurz vaření.

Dostala jsem příležitost svůj sen prožít, a to v jedné z nelepších škol vaření, v Ola Kala v Praze. Vybrala jsem si hned 3 jednodenní kurzy na téma buchty, koláče a pirohy, Španělsko a čokoláda.

50758_medium

Zdroj fotografie: http://www.portalpraha.cz

Jste zvědaví, co vás na takovém kurzu čeká?

V atelieru vás přivítá usměvavý majitel Michal Nikodem nebo jiný lektor, který daný kurz vede. Odložíte si, usadíte se a pohotově je vám nabídnuta káva nebo čaj. Když jsou všichni přítomni, podává se welcome drink, dostanete zástěru, receptury a šéfkuchař uvede kurz, přičemž vás seznámí s průběhem dne.

Počet osob na kurzu je omezený tak, aby vám byla věnována maximální pozornost, takže se nemusíte bát, že byste nestíhali. Navíc pracujete ve dvojicích, což je praktické a příjemné. Ve dvou se vše lépe táhne.

Po celou dobu o vás budou pečovat asistentky, umyjí vám potřebné nádobí, s čímkoliv pomohou a na přání uvaří kávu nebo čaj. Kromě toho máte k dispozici i jiné nápoje k uhašení žízně, skvělá vína a o přestávce občerstvení.

Očekávejte velice přátelskou a veselou atmosféru, seznámíte se s novými lidmi, vyměníte si zkušenosti a poznatky. Navíc se můžete ptát na cokoliv, co vás zajímá a nechat si poradit s tím, co vám činí problémy. Vůbec není důvod se ostýchat, přišli jste se učit. Dozvíte se mnoho zajímavostí a fíglů, které se vám budou hodit. Doporučuji dělat si poznámky přímo do receptur.

Během přípravy také průběžně ochutnáváte a hodnotíte. My jsme vyzráli na úskalí kynutého těsta a napekli pirohy s masem, zelím, houbami či brynzou, svatební koláčky, šátečky, rohlíčky s ořechy a buchty plněné domácími hruškovými povidly, která jsou prostě famózní. Druhý den jsme vařili například paellu, jehněčí sofrito, mušle sv. Jakuba nebo sladké churros s mandlovým krémem, nad kterým odpadnete blahem. Lekce o čokoládě je jednoduše čokoládová. Z opravdu špičkové čokolády jsme si vyrobili pralinky s chilli, s citronovou ganache, karamely s mořskou solí, mandlové macronky a vanilkové profiterolky z odpalovaného těsta.  Co nesníte, to vám spravedlivě rozdělí do krabic a vy se pak můžete svým nově nabytým umem pochlubit svým blízkým.

Za obrovské plus považuji přítomnost sommeliera na kurzech světové kuchyně, který vám ke každému chodu nabídne vhodné víno i s výkladem. Jste-li odvážní, máte jedinečnou možnost "otevřít" si láhev sektu šavlí!

Kurzy vedou opravdoví profesionálové, kteří pracují ve vyhlášených restauracích a prošli si i zahraničními provozy zvučných jmen.

U kurzů thajské či mexické kuchyně se můžete těšit na rodilé kuchaře a lekce vám bude překládána do češtiny.

V neposlední řadě je třeba ocenit možnost nákupu degustovaných vín i neobvyklých surovin, se kterými jste pracovali a jen velmi těžce byste je sháněli.

Nabízených kurzů je celá škála, od polévek a omáček přes sladké pečení až k poctivé české i světové kuchyni a pořídit se dají již od částky pod 3.000 Kč. Stačí si vyhradit přibližně 5-6 hodin volného času a vyrazit. Kurz je vhodný pro zapálené kuchtíky, ženy, muže, začátečníky i pokročilé, zkrátka pro všechny milovníky kuchyně a gurmány v nás!

Blíží se Vánoce a chcete-li být originální a udělat radost třeba babičce, mámě nebo dceři můžete jim kurz, respektive poukaz z možností pozdějšího vlastního výběru darovat. Přiberte ještě tátu, sestru, kamarádku nebo partnera a společně prožijete nezapomenutelný den.

Já jsem tam byla sama a i tak jsem si kromě "výslužky" odnesla zážitek, hodně dobrý pocit a v momentě, kdy se za mnou zavřely dveře, jsem se steskem pomyslela na svou dceru a věděla, že tady nejsem naposledy.

Takže všem hospodyňkám přeji „Ola Kala“!

Vaš adminka Daniela

přidejte na:
Šéfredaktor

23. 11. 2010

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Muselo to byť super. Tak trošku Vám závidím.Jozef.

Jozef 23. 11. 2010, 17:25

Chybějící obrázek
Milý Jozefe, podle Vašich příspěvků soudím, že moc rád vaříte :).Ovšem Prahu máte trošku zruky. Ale to neznamená, že si někdy nemůžete udělat výlet! Každopádně Vám přeji ať Vám chutná, děkuji za komentář a pište dál! :) adminka Daniela

23. 11. 2010, 18:07

Ajaja
Nu což, máme-li Prahu z ruky, tak díky těmto stránkám to máme tak trochu korespondenčně a svépomocí :-)

Ajaja 23. 11. 2010, 20:26

Chybějící obrázek
Musím jen souhlasit, v Ola Kala jsme byli s partičkou před měsícem a opravdu to stojí za to!!!!! Poslední dobou totiž nemluvím o ničem jiném a tím, co jsem se naučila, doslova šokuji své známé. Nevěřila bych, jak se člověk po návštěvě kurzu může do vaření zapálit. Už si hledám termín a šetřím korunky...

Eva P 24. 11. 2010, 22:25

Chybějící obrázek
Je dobré vědět o dalších možnostech vzdělávání. Děkuji.

26. 12. 2010, 14:08

Ajaja
Je pravda, že člověk se sice leccos dočte, ale není nad to být u toho a moci odkoukat další fígle, které se nikde nikde nenapíšou...

Ajaja 26. 12. 2010, 16:10

Chybějící obrázek
Přesně tak, někdy totiž úspěch celého pracného snažení může vylepšit nebo naopak zhatit úplná maličkost:)

27. 12. 2010, 10:21