Voda - vskutku živá

Kdo by neznal pohádku o Zlatovlásce, která pomocí živé vody oživila Jiříka. Živá voda - je to vůbec možné ? Ale ano. Když si uvědomíme, že lidské tělo je tvořeno převážně z vody - v dětství až z 8O %, pak je jasné, že bez vody nelze žít. Kolem sebe slyšíme stálá doporučení, že máme vypít minimálně 2 litry vody, resp. tekutin. Je to dostačující ? Zvláště když se ví, že nejméně 1 litr ztratíme jen dýcháním ? Správně by naše tělo mělo dostat 4 litry tekutin. 2 litry vypít, 2 litry jsou přijímány zpravidla v potravě, a to i v tuhé potravě. I suchý rohlík obsahuje zčásti vodu.

Voda má ostatně i léčivé vlastnosti a nedostatek vody způsobuje i mnoho zdravotních potíží - například bolesti hlavy souvisí velmi úzce s dehydratací.

Je pěkné, že tato doporučení našla své uplatnění. Není už nic divného potkat v ulicích lidi, jak kráčí s nezbytnou láhví vody. A ještě více potěší, že se našly i restaurace a hospůdky, kde jim nevadí nabídnout hostovi i obyčejnou stáčenou vodu.

Asi je třeba odlišovat, kde se nacházíme, jaké jsou tam hygienické zvyklosti, jak je hlídána kvalita vody. Zejména v cizích, ba přímo cizokrajných zemích. Je to velmi důležité, vždyť když nic jiného, z vody nám vaří a ne vždy je voda i po převaření nezávadná.

přidejte na:
Ajaja

01. 03. 2010


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
proto mám ráda naše lázně, v těch je vody dost a navíc mi rozumí i česky.

02. 03. 2010, 20:00

Ajaja
Už staří Římané dbali lázní... a i víno ředili vodou....

Ajaja 02. 03. 2010, 20:52