Vláknina - důležitá součást naší stravy


Jestliže se zajímáte o zdravý životní styl, určitě jste o pojmu vláknina už slyšeli. 

Co je to vláknina? 

Vláknina je nestravitelná složka potravy, kterou organismus nezbytně potřebuje pro správné fungování trávicího systému. Nachází se pouze v potravinách rostlinného původu. 

Existují dva druhy vlákniny - rozpustná a nerozpustná. Obě jsou pro nás velmi důležité. Rozpustná má schopnost bobtnat a nabývat na objemu. Zlepšuje pohyb střev a změkčuje stolici. Střevní bakterie ji dokáží částečně rozložit. 

Nerozpustná vláknina je nestravitelná a funguje jako střevní kartáč. Dokáže vázat na sebe vodu, čímž vyvolává pocit nasycenosti. Podporuje střevní funkce a napomáhá vylučování škodlivých látek z těla. Účinky vlákniny na zdraví - brání zácpě, zmírňuje průjem, snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, zmírňuje hemeroidy, snižuje hladinu cholesterolu a krevního cukru, je účinná při hubnutí, omezuje tvorbu žlučových kamenů a pomáhá vylučovat toxické a rakovinotvorné látky. 


Které potraviny vlákninu obsahují? 

Vláknina se ve větší či menší míře nachází téměř ve všech potravinách rostlinného původu. Uveďme například luštěniny, neloupaná rýže, pohanka, květák, cuketa, celer, rajčata, ovoce, kořenová zelenina, houby, ořechy, různá semínka a celozrnné výrobky. Žádnou vlákninu ovšem nezískáme z živočišných zdrojů jako je maso, mléko nebo vejce. Velmi málo vlákniny je také v bílém pečivu, rýži nebo těstovinách. 


Kolik vlákniny potřebujeme? 

Doporučená denní spotřeba je 20 - 35 g vlákniny. Bohužel většina z nás dává přednost živočišné stravě před rostlinnou, a proto konzumujeme asi polovinu tohoto množství (a to zdaleka ne všichni). Pokud tedy chcete pro správné fungování svého zažívacího traktu něco udělat, stačí přidat do jídelníčku trochu ovoce a zeleniny, bílou mouku vyměnit za celozrnnou a nepřehánět to např. s těstovinami, loupanou rýží nebo masem. 

Uvidíte, že při změně stravování na sebe výsledky nenechají dlouho čekat.

přidejte na:
Jana Smidži

08. 01. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář