V uspořádané kuchyni je radost vařit

Jak správně naplánovat kuchyň, abyste neudělali denně při vaření stovky pohybů navíc a nenachodili kilometry? Správné rozložení kuchyňských spotřebičů a veškerého vybavení je nutné dobře předem promyslet. Základem je rozdělení prostoru v kuchyni do 3 zón. Samozřejmě berte v potaz, jestli jste levák či pravák, protože i to hraje svou roli.

Cílem rozložení kuchyně do jednotlivých zón je co největší ulehčení práce, abyste energii věnovanou zbytečným pohybům a přeletům po kuchyni věnovala přípravě vašich kulinářských pochoutek. Říká se, že jídlo chutná přesně tak, jak se cítil ten, kdo ho vytvořil. Něco na tom bude. Nikomu nechutná jídlo připravené ve stresu, jehož pachuť je pak na talíři doslova cítit.

V uspořádané kuchyni je radost vařit

Jak by měla vypadat ideální kuchyně? Základem je rozdělení do 3 funkčních zón podle činností, které v nich převládají. Jde o mycí, varnou a skladovací zónu.

Jde totiž o to pečlivě si naplánovat pohyb mezi ledničkou, dřezem a sporákem. V tomto trojúhelníku probíhá až 90 % všech aktivit v kuchyni. Nejnovější trendy ukazují, že nejefektivnějším tvarem kuchyně jsou kuchyně do tvaru písmene U následované těmi ve tvaru L. Jestliže je nová kuchyň určena pro praváka, měli byste začít plánovat z levé strany. Právě zde by měla být umístěna skladovací zóna. Jde především o chladničku ale i o další úložné prostory pro potraviny, například i kuchyňské závěsné systémy a další doplňky, které vám usnadní práci.

Mycí zóna by měla být umístěna přímo vedle skladovací. Ušetří to spoustu zbytečných kroků. Nejen dřez a myčka, ale rovněž i odpadkový koš by měly být umístěny právě zde. I v tomto prostoru si však vyčleňte odkládací ploch, a to nejlépe po obou stranách od dřezu.

V uspořádané kuchyni je radost vařit

Varná zóna je v ideální kuchyni umístěna vpravo, nikdy však ne až přímo u stěny. A to jak z estetických, tak především bezpečnostních důvodů. Místo na odložení horkého hrnce nebo pánve se vždy hodí. Samozřejmostí je umístění správné funkční digestoře nad varnou deskou.

Jakmile máte kuchyň naplánovanou, můžete ji s chutí naplňovat všemi potřebným věcmi a vybavením. Můžete rovněž využít možnosti nakoupit kuchyňské vybavení levněji, například s pomocí slevových kódů na tescoma.cz! Vaření je radost a v efektivně uspořádané kuchyni obzvlášť. Soustřeďte se jen na vaření a neplýtvejte svou energií!  

 
přidejte na:
Šéfredaktor

01. 06. 2015


Další články

Přidat komentář
veerac
To je všechno hezké, ale jak si poradit, když je kuchyň prostorově malá.

veerac 25. 07. 2015, 01:09