Umělá sladidla versus alternativní sladidla

Patříte také mezi osoby, které diabetes donutil hlídat si příjem cukru? Možná i vy jste okamžite sáhli po umělých sladidlech s doměním, že pro své zdraví děláte to nejlepší. Ono to stěmi sladidly není zase tak jednoduché, mnohem lepší bude sáhnout po alterntivních sladidlech.

61331_medium

Foto: evolutionvtg.blogspot.com

Nejde jen o cukr

Tím, že nahradíte cukr umělým sladidlem, se nic neřeší. Mouka a výrobky z ní, mají stejný glykemický index jako cukr. Jednoduše řešeno, všechny sacharidy, které ve stravě do těla dostaneme, skončí jako glukóza. Je tedy nelogické vyloučit cukr a s klidným svědomím konzumovat moučné výrobky.

Na umělá sladidla zkuste zapomenout, opravdu nic nevyřeší, ba naopak. Víte, že jen pohled na jídlo stačí k tomu, aby se organismus začal chystat už na jeho trávení? Myšlenka na to, že si dáte něco sladkého, vede játra k vychytávání glukózy z krve. Glukóza je pak poslána do buněk, v tu ránu startuje slinivka společně s inzulínem, který je připraven na dávku cukru, která teď příjde. A tady je kámen úrazu, tělo čeká cukr a vy mu dáte umělé sladidlo. Výsledkem je hlad, dostanete do sebe více jídla a obezita už čeká za rohem. Zkuste tenhle problém vyřešit ovocem, zeleninou, celozrnnou moukou, kvalitní čokoládou, ořechy a semínky a hlavně alternativním sladidlem.

Alternativní sladidla61332_medium

Karob

Svatojánský chléb neboli karob dokáže nahradit cukr v každém receptu, obsahuje 50 % přírodního cukru. Karobová guma snižuje hladinu glukózy i cholesterolu v krvi. Cukrovkáři mohou svatojánský chléb používat místo čokolády, navíc podpoří trávení a vylučování díky vysokému obsahu pektinu.

Javorový sirup

Směs invertních cukrů a sacharózy, bohatá na minerální látky. Javorový sirup koupíte snad v každé prodejně se zdravou výživou, jde o tyipicky přírodní sladidlo.

Erytriol

Erytriol má minimální kalorickou hodnotu a přitom se sladivostí blíží klasickému cukru. Je hojně používán lidmi, kteří chtějí redukovat svou hmotnost. Vyskytuje se v ovoci, zelenině, houbách a semenech.

Stévie

Tahle rostlinka z Paraguaye je takovým malým zázrakem. Je sladší něž cukr, ale kalorická hodnota je téměř nulová. Sladké látky, které jsou obsaženy v celé rosltině kromě kořenů jsou nazývány steviosidy. Steviosid se ve světě běžně používá v cukrářství a potravinářském průmyslu vůbec. Stévii můžete pěstovat doma v květináči nebo si ji koupit v sypké formě.

Foto: isreview1.blogspot.com

přidejte na:
Kate

21. 09. 2012

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář