Učíme se vlastně pořád

Když čtu naše pokecy, tak občas narazím na věci, které mne sice často napadnou, ale ne v souvislosti s uveřejněním v blogu. Tentokrát to "zatepla" udělám. Věci kolem nás i my všichni se průběhem času měníme, jak naše názory, tak fyzické síly a přizbůsobivost ke změnám probíhajícím je také u každého jinak nastavená. Kolikrát nás mladí nazvou zkostnatělými dogmatiky, a my se cítíme dotčeni, byť je to mnohdy z jejich hlediska pravda. Samozřejmě se nikdo nezměníme mávnutím kouzelného proutku ze dne na den, je ale dobré si uvědomit, že když jsme byli mladí, také jsme byli "nejchytřejší" a bez trpělivosti ke starším. Situace se opakuje a kdo si to neuvědomí a nepracuje na sobě, ten se stává mrzoutem a tím koho potom snadno okolí chápe jako dogmatika. Neznamená to, že se za každou cenu budeme snažit potlačit sami sebe, ale snažme se někdy podívat na sebe i očima těch druhých. Vždyť vařit se také nikdo nenaučil okamžitě, ale sbíral zkušenosti a kdo chce být dobrým kuchařem se učí vlastně stále. Stejně je to i v živatě. Učit se budeme od narození a vlastně pořád.

přidejte na:

21. 11. 2010


Další články

Přidat komentář
Ajaja
Staré známé učit se, učit se, učit se... Ale jo, je to tak. Buď se budeme učit, přizpůsobovat, nebo budeme převálcování...

Ajaja 21. 11. 2010, 15:33

Roxana
No já žiju s vědomím, že se člověk učí a zdokonaluje celý život. Žádný učený z nebe nespadl a naopak i zkušený člověk udělá banální chybu, to je přece lidské, mně neuráží,když se dozvím něco nového,naopak jsem ráda,jen jeden problém - dřív jsem si nějak víc pamatovala,ale atropie mozku začíná ve třiceti a navíc jsme zahlceni daleko více informacemi než dříve. A já jsem navíc roztržitá.

Roxana 28. 11. 2010, 00:16