Třešničky nejen na dort


Třešně


Třešně jsou druh ovoce, které se řadí mezi peckoviny. Máme je rádi kvůli jejich sladké bílé až narůžovělé dužině. Je ohraničená červenou jedlou slupkou, a je tvořena 80% vodou, ovocnými cukry, minerály a vitamíny. Tmavší druhy třešní jsou bohaté na hořčík, železo, jód, draslík a vápník. Třešně jsou bohatým zdrojem vitamínů. Největší podíl má vitamín A, C, B, E a betakaroten.


Chcete zhubnout? Zkuste třešně!


Trápí vás váha a chcete se cítit v létě plní energie? Zařaďte v sezóně do jídelníčku třešně, jsou vhodným dietním jídlem a podporují vylučování. Třešně jsou důležité pro zdravý organismus. Pomáhají čistit krev, ledviny a játra. Vysoký obsah jódu má pozitivní vliv na štítnou žlázu a bolesti páteře. Konzumace třešní podporuje vyměšování moči a trávicích šťáv. Třešně nám nabízejí vysoký podíl vápníku pro růst kostí a zubů, také nás chrání proti paradontóze, artritidě a zánětům.


Dbejte na čerstvost


Třešně podléhají vysokému kažení, proto je doporučována jejich rychlá konzumace. Pokud se je rozhodnete skladovat, zvolte tmavé a chladné prostředí, ale jen po krátkou dobu. Třešně neskladujte v blízkosti aromatických potravin, snadno přijímají cizí pachy a vůně. Skladujte je se stopkou, pokud od plodiny stopku odrhnete, vydrží o polovinu méně. Skoro všechny peckoviny, tedy i třešně, podléhají s kontaktem s vodou rychlému kvašení. Chcete-li se vyhnout nepříjemným zažívacím problémům, nekonzumujte třešně dohromady s čistou vodou či jinou tekutinou. Nejčastěji se třešně konzumují za syrova, ale často se setkáváme i s tepelnou úpravou jakou je zavařování kompotů, třešňové marmelády či jako surovina nebo ozdoba při pečení.


Třešně pro krásu


Trápí vás bledá a unavená pokožka? Odborníci tvrdí, že při konzumaci třešní kůže získá zdravější odstín a bude hebká. Společně s mrkví třešně obsahují betakaroten, proto dokáží ovlivnit barvu kůže. Jezte třešně a na sluníčku se snadněji opálíte dohněda. Třešně se dají využít i v kosmetice, dehydrují buňky a zpomalují stárnutí pokožky.


přidejte na:

23. 06. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář