Sůl nad zlato?


Sůl je pro lidské tělo nepostradatelná, protože obsahuje sodík a chlór, které organismus potřebuje ke správnému fungování. Spotřebováváme jí ale tolik, že nás trápí spíše její nadbytek než nedostatek. Pravěký člověk sůl nekonzumoval. Zdrojem sodíku mu byly přírodní potraviny a suroviny. Teprve v průběhu let se ji naučil používat nejprve ke konzervování masa a ryb, později také k dochucování různých pokrmů.


Kolik solíme?


Ve spotřebě soli patříme mezi světové rekordmany. Denně si jí dopřáváme více než trojnásobek doporučeného množství. To se pohybuje okolo 5 gramů, což je asi jedna čajová lžička. U dětí byl zjištěn příjem soli dokonce až čtyřikrát vyšší! I když se vám zdá, že solíte málo, nesmíte zapomínat, že tři čtvrtiny soli, kterou přijímáme, obsahují průmyslově zpracované potraviny. Tato skrytá sůl je doslova všude - v pečivu, uzeninách, cereáliích, polotovarech, v různých ochucovadlech (sójová omáčka, kečup, bujóny), ve slaných pochoutkách (brambůrky, krekry), ale například i v pivu.


Jak nám větší množství soli škodí?


Dlouhodobý vysoký příjem soli způsobuje nejrůznější zdravotní problémy. Zvyšuje krevní tlak, přetěžuje srdce a přispívá ke vzniku osteoporózy. Sůl zadržuje v těle vodu a zabraňuje tak vylučování škodlivin. Tím negativně ovlivňuje činnost ledvin a jater, a napomáhá vzniku obezity. Přesolená potrava zvyšuje riziko vzniku rakoviny žaludku.


Jak omezit spotřebu soli?


Nedosolujte hotové pokrmy a při jejich přípravě používejte minimum soli. Snažte se ji nahradit přidáváním různých koření nebo bylinek, které jídlo nádherně provoní. Nepoužívejte hotové kořenící směsi, protože jsou z velké části tvořeny právě solí. Radikálně snižte konzumaci polotovarů, jídel z fast foodů a slaných pochoutek. Naopak přidejte do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny. Při nákupu potravin sledujte na etiketách obsah soli.


Jestliže jste zvyklí solit trochu více, může být zpočátku přechod na méně slanou stravu malý problém. Ale i nevelké snížení množství soli má obrovský dopad na naše zdraví. Můžeme tím významně ovlivnit například krevní tlak a také možnost srdečního infarktu nebo náhlé mozkové příhody.



přidejte na:

25. 08. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář